ČERNICE

Ak máte možnosť, doprajte si jedno z najzdravších ovocí na svete.
Počas sezóny si černice môžete nazbierať najmä pri okrajoch lesov, alebo si ich môžete vypestovať vo svojich záhradkách.
Toto šťavnaté bobuľové ovocie je plné flavonoidov, ktoré majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.

Černice obsahujú vlákninu, vitamín A, tiamín-B1, riboflavín-B2, niacín-B3, pyridoxín-B6, kyselinu listovú-B9, vitamín C, E, K, z minerálov obsahujú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok...

Účinky černíc na naše zdravie:

  • Podporujú imunitný systém
  • Salicyláty (v jadierkach černíc) pomáhajú pri bolestiach svalov a kĺbov
  • Vďaka kyseline ellagovej dokážu plody regulovať hladinu krvného cukru
  • Sú prevenciou nádorových ochorení a zabraňujú vyživovaniu rakovinových buniek
  • Zlepšujú niektoré funkcie mozgu
  • Podporujú trávenie a zbavujú telo prebytočného tuku
  • Znižujú prejavy a pôsobenie stresu, upokojujú nervový systém
  • Prečisťujú a podporujú krvotvorbu, znižujú cholesterol v krvi a liečia anémiu
  • Pôsobia, ako účinná prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Odstraňujú negatívne účinky fajčenia
  • Zlepšujú zrak
  • Vyživujú a rozjasňujú pleť
  • Znižujú následky prudkého slnečného žiarenia, ale tiež aj následky z ožarovania a chemoterapie.
  • Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú černice vhodné aj pre diabetikov


Černice je najlepšie konzumovať v ich prirodzenej forme - bez tepelnej úpravy, ktorá negatívne ovplyvňuje hladiny vitamínov a minerálov v tomto ovocí.