AKO SPOMALIŤ STARNUTIE PRIRODZENÝM SPÔSOBOM

KOLAGÉN - tajomstvo krásy a zdravia


Nikto by nechcel vyzerať staršie, než v skutočnosti je. Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako si udržať mladistvý vzhľad, počnúc stravou bohatou na živiny, ktoré prospievajú pokožke, ale aj iným častiam tela. Štúdie dokazujú, že niektoré potraviny podporujúce tvorbu kolagénu, môžu človeku pomôcť udržať si mladší vzhľad, ale slúžia aj ako prevencia proti mnohým zdravotným ťažkostiam.


Čo je kolagén?

Slovo kolagén má pôvod v gréckom slove “kólla” - čo znamená lepidlo.

Kolagén si môžete predstaviť ako lepidlo, ktoré drží telo pohromade. Tvorí približne 75-80% hmotnosti pokožky.

Kolagén je najrozšírenejším proteínom v našom tele, a to preto, že je životne dôležitý pre mnohé aspekty nášho zdravia. Nachádza sa v kostiach, šľachách, svaloch, pokožke, očnej rohovke, krvných cievach, vnútorných orgánoch, väzivách, zuboch aj nechtoch.

V tele máme takmer 30 rôznych typov kolagénu, ale 80 až 90% v tele tvoria typy I, II a III.

Približne 30 % bielkovín v našom tele tvorí kolagén, ale naša prirodzená schopnosť produkovať ho, začína klesať okolo 25. roku života, potom klesá približne o 1-2% ročne.

Vekom, vonkajšími, ale aj vnútornými negatívnymi vplyvmi dochádza nielen k zníženiu tvorby kolagénu, ale i k zmene jeho vlastností. To sa negatívne prejavuje na zhoršenej funkčnosti kĺbov, našich tkanív a tým i orgánov, ale aj na kvalite a elasticite pokožky.



Faktory, ktoré majú negatívny dopad na produkciu kolagénu v tele:


1. Nadmerné UV žiarenie

2. Voľné radikály

3. Spracovaný cukor

4. Fajčenie

5. Alkohol

6. Nedostatok spánku

7. Stres

8. Lieky – (kortikoidy)

9. Toxické usadeniny v tele

10.Zápaly

11.Nezdravá strava

12.Dehydratácia


Nedostatok kolagénu v tele sa môže negatívne prejaviť v mnohých oblastiach ľudského tela a je spojený s mnohými degeneratívnymi ochoreniami, akými sú artritída, osteoporóza, problémy so zrakom, zhoršené hojenie rán, syndróm priepustnosti čreva a Alzheimerova choroba. 

Pretože kolagén je takou dôležitou súčasťou rôznych častí nášho tela, nedostatočná hladina kolagénu, či už zo zlej stravy alebo vystavenia environmentálnym faktorom, môže mať za následok aj slabé kosti, zlé trávenie, lámavé nechty, nadmerné vrásky, stuhnuté kĺby a problémy s cirkuláciou krvi.


Kozmetické výrobky s kolagénom sú v súčasnosti populárne, no nevybudujú vo vašom tele nový kolagén.

Jedným z najlepších spôsobov, ako zbytočne nemíňať na drahú kozmetiku a vyhnúť sa nedostatku kolagénu, je zabezpečiť, aby ste každý deň jedli potraviny bohaté na bielkoviny ako súčasť vyváženej stravy. Mnohé potraviny bohaté na bielkoviny obsahujú aj antioxidanty – zlúčeniny, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály a chrániť pred oxidačným stresom.


Nielen zdravie, ale aj krása skutočne pochádza zvnútra. Mnohé kožné problémy sa dajú vyliečiť vyrovnaním hormónov, zmenou stravy, optimalizáciou stavu živín a uzdravením čriev.

Hoci neexistuje spôsob ako zabrániť prirodzenému poklesu kolagénu v tele, existujú spôsoby ako sa dá telu dopomôcť udržiavať a budovať jeho hladinu v tele.

Keďže telo čerpá z toho, čo konzumujeme, je dôležité myslieť aj na príjem potravín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom organizme. K tomu sú potrebné prvky ako napr. zinok alebo vitamín C.




Potraviny, ktoré môžu spomaliť proces starnutia nášho tela


V skutočnosti existujú potraviny, ktoré pomáhajú prirodzene podporovať a zvyšovať produkciu kolagénu. Sú to potraviny, ktoré sú bežne dostupné:

Vývar z kostí

Ryby

Červená zelenina a ovocie

Zelená listová zelenina

Oranžová zelenina a ovocie 

Citrusové plody

Bobuľové ovocie

Cesnak

Avokádo

Ružičkový kel

Olivy

Cícer

Huby

Vajíčka

Kešu oriešky

Mandľové maslo

Ľanové semienka

Zelený čaj

Spirulina




Zhrnutie potvrdených účinkov kolagénu na telo:

Podporuje zdravie kĺbov a pohybového aparátu

Pomáha znížiť bolestivosť kĺbov, šliach a kostí

Posilňuje pokožku, zvyšuje jej elasticitu a hydratáciu

Spomaľuje starnutie pleti, eliminuje tvorbu vrások

Pomáha zlepšovať kvalitu vlasov a nechtov

Pomáha zmierniť celulitídu a zabrániť šíreniu strií

Podporuje správne fungovanie mozgu a zabraňuje neurodegeneratívnym ochoreniam, akým je Alzheimerova choroba.

Zlepšuje trávenie

Pozitívne vplýva na srdcovo cievny systém

Podporuje zdravé zuby a ďasná

Môže pomôcť zmierniť úzkosť

Zlepšuje kvalitu spánku

Potláča apetít