AKO ZMENIŤ SVOJE MYSLENIE PRE LEPŠIE CHUDNUTIE

Vedci tvrdia, že pre lepšie výsledky v chudnutí musíme zmeniť nielen svoju fyzickú aktivitu a stravovacie návyky, ale aj svoje MYSLENIE.


Niekoľko tipov, ako ľahšie dosiahnuť postavu, po akej túžite.

images 2jpeg
  1. Buďte realista a akceptujte, že požadovaný úspech si bude vyžadovať zmenu doterajších návykov vo vašom životnom štýle.

  2. Doprajte si čas a začnite postupne, krok po kroku s malými zmenami.

  3. Myslite na svoju motiváciu, prečo ste sa rozhodli schudnúť a spomeňte si na ňu, vždy, keď budete mať slabšie chvíľky.

  4. Venujte väčšiu pozornosť tomu, čo budete jesť. Nezabudnite, že nastavenie nových zvykov, ako je výber zdravších jedál si vyžaduje plán, prípravu a prax.

  5. Je užitočné vedieť, ako rôzne potraviny a rôzne cvičenia ovplyvňujú naše telo.

  6. Vedome si vyberajte to, čo budete konzumovať. Tak sa vyhnete emocionálnemu prejedaniu sa, alebo návratu ku starým zvykom.

  7. Chudnutie môže byť výsledkom, ale nemalo by to byť cieľom. Vaše ciele by mali byť skôr malé, udržateľné veci, nad ktorými máte plnú kontrolu. (napr. 5 porcií ovocia a zeleniny/deň)

  8. Spánok pri chudnutí je dôležitejší ako si myslíte. Doprajte si aspoň 7-8 hod/noc.

  9. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás motivujú, starajú sa o svoje zdravie a radi s nimi trávite čas.

  10. Ak neviete, čo jesť a ako potraviny správne kombinovať, aby ste dosiahli lepší výsledok, obráťte sa na odborníka v oblasti výživy.

  11.  Uvedomte si, že pohyb nie je za trest, preto si nájdite to, čo vás osobne baví, či už je to hocijaký šport, tanec, beh, bicyklovanie, jóga, činky, alebo prechádzky v prírode.

  12.  Zdravé chudnutie by malo byť postupné, vyžaduje si to čas a preto buďte so sebou trpezlivý/á.

  13. Napíšte si zoznam zdravých alternatív za nezdravé a postupne ich môžete meniť. (napr. mliečnu čokoládu za tmavú, biele pečivo za celozrné…)

  14. Adekvátny príjem nesladených tekutín je kľúčový pre zdravé chudnutie. (na každých 10 kg/ 3-4 dcl vody/denne).

  15. Jednou z veľmi silných motivačných techník pri chudnutí je predstaviť si, ako budete vyzerať a cítiť sa, keď budete mať postavu svojich snov.

  16.  Sústreďte sa viac na svoje zdravie a pekná postava s tým automaticky "príde".

  17. Stanovte si malé ciele.

  18. Odfoťte si každé jedlo, ktoré za deň zjete s tým, že večer si svoj jedálniček zrekapitulujete.

  19. Pochváľte sa za každú pozitívnu zmenu, ktorú ste urobili.

  20. Zapamätajte si, že krátkodobé zlyhanie alebo jednorazový nezdravý výber jedla neznamená vzdať sa. Dajte si možnosť napraviť to a nabudúce sa snažte urobiť rozhodnutie, na ktoré budete sami hrdý/á a odzrkadlí sa to nielen na vašej postave, ale aj na vašej pleti, energii, nálade a samozrejme na vašom zdraví.

  21. Ak stále myslíte na jedlo, vždy majte po ruke nesladený nápoj, zeleninu alebo ovocie, a skúste zamestnať svoju myseľ nejakou činnosťou.

  22.  Nie extrémy, ale pravidelnosť, disciplína a dôslednosť prinesú trvalé výsledky.

  23. Chudnutie berte ako novú príležitosť na kvalitnejší a šťastnejší život vo viacerých oblastiach.



A nezabudnite, zdravá váha nie sú len čísla na váhe. Každý máme inú stavbu tela, preto sa pochváľte aj za malý cieľ, ktorý ste dosiahli a postupne na sebe pracujte.


DSC_0698JPG