Ako znížiť chronicky zvýšený KORTIZOL!


Pri každodennom strese musia naše nadobličky neustále produkovať stresový hormón kortizol.

Aj keď je kortizol dôležitý a má svoje funkcie,  jeho chronicky zvýšená hladina môže urobiť skazu a negatívne ovplyvniť mnoho systémov a orgánov v našom tele, vrátane mozgu, trávenia, štítnej žľazy, nadobličiek…

Musím ale poznamenať, že znižovanie úrovne chronického stresu je mnohovrstvový proces.

Avšak zmenou návykov, postojov, pohľadu a použitie tých správnych jedál, prírodných doplnkov a relaxačných terapií sa kortizol zníži na optimálnu hladinu.

ZNÍŽENIE KORTIZOLU JEDLOM

Potraviny a nápoje, ktoré vyživujú a chránia mozog a znižujú hladinu kortizolu:

  • Omega 3 mastné kyseliny ( ryby, semienka, vlašské orechy, morské riasy…)
  • Zelená zelenina
  • Citrusy
  • Zelený, Čierny, Harmančekový čaj
  • Tmavá čokoláda                                                         
  • Cesnak
  • Olivový olej
  • Kurkuma
  • Bobule (čučoriedky, maliny, černice, jahody, moruše…)
  • Vajíčka
  • Vitamin D

Takisto je prospešné jesť veľa potravín s prebiotickou vlákninou, ktoré podporujú rast prospešných črevných baktérií, o ktorých je už známe, že sú neoddeliteľne spojené aj so zdravím mozgu.


Screenshot 2023-03-12 160228png

ZNÍŽENIE KORTIZOLU VÝŽIVOVÝMI DOPLNKAMI

Ashwagandha je skvelý prírodný doplnok na zníženie hladiny kortizolu. Pomáha eliminovať negativné dôsledky dlhodobého stresu.

Horčík (magnézium) je ďalšia prirodzená forma na zvládanie stresu. Prispieva k zníženiu únavy, podieľa sa na metabolických procesoch a udržuje rovnováhu elektrolytov.


ZNÍŽENIE KORTIZOLU ĎALŠÍMI účinnými metódami sú:

  • Reflexná terapia    
  • Dychové cvičeniaRukypng

  • Meditácia
  • Chôdza
  • Jóga alebo tai chi
  • Vizualizácia

V prípade chronického stresu by sme sa mali VYHÝBAŤ potravinám, ktoré podporujú ešte väčšie vylučovanie kortizolu, ako napr. kofeín, sladkosti, umelé sladidlá, alkohol, biela múka, vyprážané jedlá…