POHÁNKA S BRYNDZOU

Zdravo sa stravovať neznamená jesť len šaláty. Vyvážená strava plná živín je to, čo naše telo potrebuje, aby bez problémov fungovalo.

Toto rýchle a sýte jedlo je zdravé, plné vlákniny, vitamínov a probiotík, keďže viac ako 70% nášho imunitného systému je práve v našich črevách.



RECEPT:

Potrebujeme: uvarenú pohánku, bryndzu, cibuľu, huby (šampiňóny), olivový olej, koreniny.

Postup: V osolenej vriacej vode si uvaríme pohánku, približne 15 minút. Zatiaľ si očistíme a nakrájame huby a cibuľu. Opražíme si ich na olivovom oleji, kým huby nezmäknú a pridáme koreniny podľa chuti. (himalájsku soľ, čierne korenie, provensálske bylinky…)

Vo veľkej mise zmiešame uvarenú pohánku, bryndzu a huby s cibuľou. Ja som k tomu pridala aj klíčky z mungo fazule.



Niektoré z pozitívnych účinkov ingrediencií použitých v tomto recepte:


KLÍČKY MUNGO fazule sú dobrým zdrojom vitamínov A, B, E, K a C. Majú protirakovinové účinky, podporujú imunitu, sú plné vlákniny, pomáhajú pri cukrovke, znižujú cholesterol a zlepšujú trávenie.


BRYNDZA je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke, vysokom cholesterole a posilňuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá podporuje spaľovanie tukov. Dokáže napraviť prirodzenú črevnú mikroflóru a tým vyriešiť množstvo problémov s trávením.


HUBY obsahujú plnohodnotné bielkoviny, aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín, minerály a z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D. Huby regenerujú bunky, eliminujú nádorové bujnenie, pomáhajú pri alergiách a zápaloch.


POHÁNKA neobsahuje lepok a preto je dobrá aj pre celiatikov a užitočná aj pri chudnutí. Je prospešná pre kardiovaskulárne zdravie, má antioxidačné vlastnosti, obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievne kapiláry. Taktiež reguluje krvný obeh, stimuluje libido a potenciu.