POZOR NA NIEKTORÉ TOXICKÉ KUCHYNSKÉ RIADY

Mnohí z nás sme si začali dávať pozor na to, aké potraviny konzumujeme, snažíme sa vyhnúť chemickým postrekom a zbytočným “éčkam”, ktoré sú do nich pridávané a kontrolujeme, či nie sú geneticky modifikované.


Avšak rovnako dôležité je pozrieť sa na to, v čom sa naše potraviny pripravujú a z akých materiálov sú tieto riady vyrobené.


Niektoré druhy kuchynského riadu sú totiž lepšie ako iné a existujú dokonca aj také, ktoré sú vyslovene toxické a negatívne ovplyvňujú niektoré orgány a systémy v tele.



5 najtoxickejších druhov kuchynského riadu



Chemikália, ako je napr. PFAS - (polyfluóralkylová látka) , sa používa na poťahovanie nádob a obalov a BPA často lemuje potravinové plechovky. Obe tieto toxické chemikálie môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia.



1. TEFLÓN je vyrobený z fluórovaných polymérov. Teflón, bežne známy v kuchyni ako „nelepivý“ alebo ako polytetrafluóretylén PTFE v laboratóriu, je jednou z najtoxickejších chemikálií, ktoré nájdete vo svojom kuchynskom riade. V štúdiách sa ukázalo, že teflón pri zahrievaní uvoľňuje najmenej šesť toxických plynov, pričom viaceré z nich sú karcinogénne.




2. HLINÍK je vysoko reaktívny kov, a hoci je na Zemi prirodzene zastúpený, má pri nadmernom požití vážne zdravotné účinky.

Hliníkový riad bez povrchovej úpravy je v dnešnej dobe pomerne zriedkavý, ale stále môžete niekedy vidieť nepotiahnutý hliníkový riad. V skutočnosti je hliník známy neurotoxín, ktorý podľa odhadov výskumníkov inhibuje viac ako 200 biologicky dôležitých funkcií vo vašom tele.

Je mnoho štúdií, ktoré spája nadmerné vystavenie sa hliníku s Alzheimerovou chorobou a demenciou a dokazujú, že spôsobuje poškodenie nervového systému.

Štúdia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/



3. Niektorí výrobcovia používajú na riad GLAZÚRY a NÁTERY, aby mali jednotnú farbu a vyváženejšie zahrievacie schopnosti. Bohužiaľ, tieto nátery často obsahujú KADMIUM, jeden z najtoxickejších kovov v našom prostredí. Je to známy ľudský karcinogén a má tendenciu sa časom hromadiť v obličkách a pečeni, kde môže zostať niekoľko rokov.




4. Riad Z NEKVALITNEJ NEHRDZAVEJÚCEJ OCELE (stainless steel)

Takýto riad je vyrobený z ocele (železa), ale sú do nej pridávané aj kovy ako nikel, chróm, titán, meď, molybdén a vanádium. Tie menej kvalitné riady pri poškrabaní môžu uvedené kovy prepúšťať do jedla.




5. KOVOVÉ čajové kanvice vylúhujú kovy ako nikel a chróm do prevarenej vody. Preto vám vrelo odporúčam prejsť na sklenenú kanvicu na čaj.






Zdravé alternatívy hrncov a panvíc


1. SKLENENÉ – podobne ako nerezové, tvrdé sklo je trvácny materiál, ktorý nehrdzavie a do jedla neprepúšťa takmer nič.



2. LIATINOVÉ (cast iron) – majú podobné vlastnosti proti prilepeniu sa potravín ako teflónové. Dajú sa vkladať aj do rúry alebo na gril. Je potrebné sa však o nich pravidelne starať a natierať ich jedlým olejom. Vždy, keď v ňom varíte, uvoľňuje do jedla malé množstvá železa. Varenie v tomto druhu riadov vo vás zvýši hladinu železa, čo je dobré pre anemikov.



3. KVALITNÉ NEREZOVÉ z nehrdzavejúcej ocele, typu T-304

Dobre vyzerajú, sú sčasti nelepiace, ľahšie ako liatinové, odolné voči škrabancom alebo lúpaniu povlaku (keďže žiaden nemajú) a vydržia veľmi dlho. Táto zliatina kovov neprepúšťa do jedla žiadne svoje zložky ani pri vysokých teplotách.



4. 100% KERAMICKÝ RIAD

Pri kúpe keramického riadu sa uistite, že ide od 100% keramiku. Existujú značky riadu s keramickým povrchom, ktoré používajú nepriľnavé povlaky a glazúry obsahujúce ťažké kovy, ako je olovo.

Takýto riad je bez škodlivých látok - PFTE a PFOA