PREČO JESŤ CHIA SEMIENKA

2 LYŽICE CHIA SEMIENOK majú:
5x viac vápnika ako mlieko
7x viac vitamínu C ako pomaranč
64% viac draslíka ako banán
20% denného proteínu
32% horčíka
41% vlákniny
2x viac antioxidantov ako čučoriedky
100% viac omega 3 ako losos
3x viac železa ako špenát



Tento CHIA PUDING má úžasnú chuť a nasýti.
Je plný bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a antioxidantov!
Potrebujeme na to len 3 ingrediencie:
Rastlinné mlieko (½ šálky)
Chia semienka (2,5 lyžice)
Bobuľové ovocie (mrazené alebo čerstvé)

Do skleneného pohára si dáme bobuľové ovocie, 2,5 lyžice chia semienok a zalejeme rastlinným mliekom. Môžeme pridať med alebo škoricu. Dobre premiešame a necháme odstáť.



Chia („čia“) semienka pripomínajú náš mak, no pochádzajú z rastliny (Salvia hispanica), ktorá patrí do čeľade mäty. Rastie v oblasti Mexika a Guatemaly, ale bežne sa pestuje v mnohých oblastiach Severnej a Južnej Ameriky.
Aj keď sa chia semienka dostali do popredia len pred niekoľkými rokmi, Aztécke a Mayské kultúry poznali pozoruhodné vlastnosti chia semienok už dávno a používali ich ako posilňovač energie.

Chia ponúkajú dlhý zoznam dôležitých živín, sko sú:
vláknina
proteín
mangán
vápnik
fosfor
zinok
antioxidanty
omega-3 mastné kyseliny



Účinky chia semienok na naše zdravie:

  • Chia semienka majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín rastlinného pôvodu, o ktorých je známe, že pomáhajú znížiť zápal. Najmä kyselina alfa-linolénová, ktorá je veľmi prospešná pre zdravie. Ich pridanie do stravy pomáha bojovať proti rakovine a iným chorobám, ako sú srdcové choroby. 
  • Štúdie dokazujú, že chia obsahujú také množstvo antioxidantov, ktoré dokáže zneškodniť až 70 % voľných radikálov.
  • Sú vhodným pomocníkom pri znižovaní cholesterolu a podporujú imunitu.
  • Zvyšujú energiu a metabolizmus. Chia semienka sú nabité vitamínmi B, zinkom, železom a horčíkom – to všetko pomáha zvýšiť energiu.
  • Dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín.
  • Kontrolovaná štúdia ukázala, že zdravie a hustota kostí sa zlepšili, keď bola strava doplnená o chia semienka.
  • Chia semienka môžu tiež podporiť chudnutie. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny môžu semená vo vode napučať až 12-násobok svojej pôvodnej hmotnosti. To môže spôsobiť, že sa človek bude cítiť viac plný a zníži sa chuť do jedla.
  • Zlepšujú náladu, môžu pomôcť v boji proti depresii.
  • Podporujú detoxikáciu
  • Zlepšujú pamäť a koncentráciu


Tieto malé semienka sú plné zdravých antioxidantov, ktoré chránia pred poškodením DNA. Štúdia z roku 2014 zistila, že chia semienka môžu mať dokonca väčšiu (takmer dvojnásobnú) antioxidačnú aktivitu, ako sa doteraz predpokladalo. Typy antioxidantov v chia semienkach sú známe svojimi účinkami proti starnutiu a metabolickým ochoreniam.


Chia semienka majú veľmi nízky glykemický index (2,8), čím sú vhodné pre ľudí trpiacich diabetom a vďaka tomu, že neobsahujú lepok, ich môžu bez problémov konzumovať i celiatici.

Ľudia, ktorí už užívajú lieky na riedenie krvi, by mali obmedziť príjem chia semienok, pretože to môže brániť zrážaniu krvi a môže to ovplyvniť krvný obeh. Preto sa chia semienka neodporúčajú ani ľuďom s nízkym krvným tlakom.