10 TIPOV AKO SI PRIRODZENE ZVÝŠIŤ ENERGIU



V dnešnom uponáhľanom svete sú mnohí z nás nervózni a neustále sa snažia umelo zvýšiť level svojej energie. Káva, energetické nápoje a iné stimulanty, je síce niečo, čo nás na chvíľu povzbudí, ale nie je to to, čo by naše telo potrebovalo.

Je niekoľkých relatívne jednoduchých krokov, ktoré nám pomôžu .

Predtým, ako spomeniem kroky na zvýšenie energie, je dôležité si uvedomiť, že je prirodzené, ak úroveň energie počas dňa stúpa a klesá. Problém nastáva, keď sú tieto poklesy časté, závažné a dlhotrvajúce.
Existuje mnoho spôsobov, ako zabrániť dramatickému poklesu energie počas dňa.

1.Jesť zdravé a výživné raňajky. Ak ste typ, ktorý ráno neraňajkuje, skúste si dať aspoň vodu s citrónom alebo čerstvú šťavu z pomaranča.
Ideálne raňajky by mali pozostávať zo zdravých sacharidov a proteínov, nemali by sme však zabúdať ani na vlákninu.
2. Nezabudnúť piť pravidelne. Nedostatočné množstvo tekutín počas dňa môže určite prispieť k únave. Štúdie ukazujú, že strata tekutín len o 1-3% zhoršuje sústredenie, mentálnu bystrosť, energiu a náladu.
3. Jesť primerané porcie a neprejedať sa. Hlavný faktor, ktorý prispieva k poobedňajšej únave je obed bohatý na jednoduché a nezdravé sacharidy. Po takomto obede bude tráviaci systém pracovať dlhšie, čo vedie k únave, letargii a dokonca aj ospalosti.
Dobrý tip, ako zabrániť náhlym výkyvom cukru v krvi, je pridať si k jedlu trošku zdravého tuku (olivový olej, avokádo, losos, orechy…)
4. Pohyb na čerstvom vzduchu dokáže osviežiť, rozprúdiť krv, ako aj dodať energiu a bdelosť.
5. Vyhnúť sa káve (alebo akémukoľvek kofeínu) popoludní alebo podvečer. Takýto stimulant síce zvýši energiu, ale môže narušiť spánok, čo bude mať za následok únavu na ďalší deň. Káva sama o sebe nezvyšuje produkciu stresového hormónu kortizolu, ale sťažuje jeho odbúravanie.
6. Znížiť konzumáciu alkoholu pomôže k zbytočným výkyvom energie. Alkohol spočiatku zvyšuje hladinu cukru v krvi, potom, ako sa inzulín uvoľňuje do krvného obehu, hladina cukru v krvi rapídne klesá, takže sa môžete cítiť slabí, bez energie niekedy až v depresii.
7. Doplniť chýbajúce minerály ako je draslík, horčík, sodík, vápnik a fosfor.
8. Obmedziť zbytočné vystavovanie sa počítaču, notebooku, telefónu alebo tabletu. Aj keď v dnešnej dobe je to ťažké kvôli pracovným alebo školským povinnostiam, dajte svojmu telu pauzu od elektromagnetického žiarenia.
9. Pravidelne vetrať v uzavretých priestoroch. Podľa európskej štúdie Healthy Homes Barometer za rok 2015 totiž patrí čerstvý vzduch k jednému z 3 najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich našu energiu.
10. Hudba má skvelý vplyv nielen na náladu ale aj našu energiu. Ak potrebujete stimuláciu a motiváciu, pustite si hudbu, ktorá vám k tomu pomôže.