OLIVY

Olivy


Môžu byť zelené, hnedé, fialové, veľké či malé, ale vždy sa spájajú s nezameniteľnou chuťou.


  • znižujú sezónne alergie

  • majú protizápalové účinky

  • pôsobia ako antihistaminiká, znižujú zápal v pľúcach a znižujú produkciu hlienu

  • pomáhajú redukovať hmotnosť.

  • spomaľujú rýchlosť absorpcie glukózy v krvi.

  • pomáhajú bojovať proti rakovinovým bunkám, čo bolo preukázané aj vedeckými štúdiami



https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28612982/#:~:text=Epidemiological%20studies%20suggest%20that%20olive....


Olivy sa môžu pochváliť aj silnými protizápalovými účinkami. Je to najmä kvôli obsahu fytochemikálií, ktorých účinok sa údajne dá prirovnať k niektorým silným liekom proti bolesti.

Olivy konzumujeme celé i pokrájané v rôznych omáčkach, hodia sa do šalátu i na studené misy.






ČIERNE UHLIE

Čierne uhlie sa považuje za prírodný liek na rôzne ochorenia a je skvelou alternatívou k liekom alebo produktom, ktoré obsahujú množstvo umelých prísad.

Je to pomocník na mnoho ťažkostí.

Niektoré z nich vám v krátkosti opíšem:

Aktívne uhlie viaže toxíny a chemikálie v črevách, čím pomáha pri otrave jedlom, alkoholom alebo ťažkých kovov.

Redukuje nafukovanie a hnačku.

Udržiava zuby čisté a bieli ich.

Má absorpčné schopnosti a preto sa odporúča aj na použitie na pleť, či na vlasy.

Znižuje hladinu cholesterolu

Zlepšuje odolnosť organizmu proti infekciám a zápalom


Môže pomôcť zmierniť oblasti premnoženia plesní v domácnosti.

Pomáha pri prevencii bunkového poškodenia obličiek a pečene, ako aj nadobličiek.

V jednej štúdii sa dokázalo vďaka 24 gramom aktívneho uhlia denne počas doby 
štyroch týždňov znížiť celkovú hladinu cholesterolu o 25% a “zlý” LDL cholesterol o 25%. “Dobrý” HDL cholesterol a jeho hladina sa zvýšila o 8%      
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2874369/


Chcela by som pripomenúť, že aktívne uhlie môže takisto redukovať absorpciu určitých liekov. Preto by sa ľudia, ktorí majú predpísané lieky mali poradiť s odborníkmi predtým, ako začnú užívanie čierneho uhlia. Vo všeobecnosti sa doporučuje dodržať interval 2 – 4 hodiny medzi užívaním liekov a užívaním aktívneho uhlia.



Nezabúdajte sa občas ZHLBOKA NADÝCHNUŤ!

Zdá sa vám, že musíte dopĺňať energiu kofeínom, aby ste prežili deň? Premáha vás stres a neviete si s ním rady?

Žijeme vo svete, kde je stres a nedostatok spánku na dennom poriadku.

Preto je čas sa zhlboka nadýchnuť.

Počas života sa nadýchneme viac ako dve miliardy krát.


Hlboké, prirodzené dýchanie je dôležité pre vitalitu, celkovú duševnú pohodu, udržanie si zdravia aj liečenie.


Nesnažte sa zhlboka dýchať vo všetkých situáciách. Ľudský organizmus nie je vytvorený, aby dýchal zhlboka vždy a vo všetkých situáciách. Pokus o to by spôsobil veľa problémov. Hĺbka nášho dychu, či už je plytký, stredný alebo hlboký, závisí z veľkej časti od toho, čo práve robíme. Ak napríklad ticho sedíme a čítame, nemusíme zhlboka dýchať. Ak však tvrdo pracujeme a vynakladáme veľa energie, možno budeme musieť zhlboka dýchať. Ďalšou situáciou, v ktorej môže byť hlboké dýchanie prospešné, je situácia, keď sa snažíme oživiť našu energiu.



VÝHODY hlbokého dýchania:

  • Znižuje stres, zvyšuje pokoj
  • Zmierňuje bolesť
  • Stimuluje lymfatický systém (detoxikuje telo)
  • Zlepšuje imunitu
  • Zvyšuje energiu
  • Znižuje krvný tlak
  • Zlepšuje trávenie
  • Pomáha podporovať správne držanie tela


Správny spôsob dýchania sa nazýva brušné dýchanie, známe aj ako bránicové dýchanie alebo horizontálne dýchanie.

Môžete si položiť ruku na srdce a zhlboka sa nadýchnuť. Naplňte si brucho, hrudník, pľúca a potom vydýchnite von všetko, čo môžete. Zvyčajne, pri výdychu sa snažím uvoľniť všetky myšlienky, čo mi neslúžia, čokoľvek v mojom tele, čo držím a už nepotrebujem.



V jednoduchosti, s hlbokým nádychom môžete:

Počítať do 5,

Podržať dych do 5 a

Pri vydýchu počítať opäť do 5


Vďaka tejto jednoduchej metóde sa dokážeme spojiť so svojim telom a lepšie mu porozumieť.






Ako znížiť chronicky zvýšený KORTIZOL!


Pri každodennom strese musia naše nadobličky neustále produkovať stresový hormón kortizol.

Aj keď je kortizol dôležitý a má svoje funkcie,  jeho chronicky zvýšená hladina môže urobiť skazu a negatívne ovplyvniť mnoho systémov a orgánov v našom tele, vrátane mozgu, trávenia, štítnej žľazy, nadobličiek…

Musím ale poznamenať, že znižovanie úrovne chronického stresu je mnohovrstvový proces.

Avšak zmenou návykov, postojov, pohľadu a použitie tých správnych jedál, prírodných doplnkov a relaxačných terapií sa kortizol zníži na optimálnu hladinu.

ZNÍŽENIE KORTIZOLU JEDLOM

Potraviny a nápoje, ktoré vyživujú a chránia mozog a znižujú hladinu kortizolu:

  • Omega 3 mastné kyseliny ( ryby, semienka, vlašské orechy, morské riasy…)
  • Zelená zelenina
  • Citrusy
  • Zelený, Čierny, Harmančekový čaj
  • Tmavá čokoláda                                                         
  • Cesnak
  • Olivový olej
  • Kurkuma
  • Bobule (čučoriedky, maliny, černice, jahody, moruše…)
  • Vajíčka
  • Vitamin D

Takisto je prospešné jesť veľa potravín s prebiotickou vlákninou, ktoré podporujú rast prospešných črevných baktérií, o ktorých je už známe, že sú neoddeliteľne spojené aj so zdravím mozgu.


Screenshot 2023-03-12 160228png

ZNÍŽENIE KORTIZOLU VÝŽIVOVÝMI DOPLNKAMI

Ashwagandha je skvelý prírodný doplnok na zníženie hladiny kortizolu. Pomáha eliminovať negativné dôsledky dlhodobého stresu.

Horčík (magnézium) je ďalšia prirodzená forma na zvládanie stresu. Prispieva k zníženiu únavy, podieľa sa na metabolických procesoch a udržuje rovnováhu elektrolytov.


ZNÍŽENIE KORTIZOLU ĎALŠÍMI účinnými metódami sú:

  • Reflexná terapia    
  • Dychové cvičeniaRukypng

  • Meditácia
  • Chôdza
  • Jóga alebo tai chi
  • Vizualizácia

V prípade chronického stresu by sme sa mali VYHÝBAŤ potravinám, ktoré podporujú ešte väčšie vylučovanie kortizolu, ako napr. kofeín, sladkosti, umelé sladidlá, alkohol, biela múka, vyprážané jedlá…



POZOR NA NIEKTORÉ TOXICKÉ KUCHYNSKÉ RIADY

Mnohí z nás sme si začali dávať pozor na to, aké potraviny konzumujeme, snažíme sa vyhnúť chemickým postrekom a zbytočným “éčkam”, ktoré sú do nich pridávané a kontrolujeme, či nie sú geneticky modifikované.


Avšak rovnako dôležité je pozrieť sa na to, v čom sa naše potraviny pripravujú a z akých materiálov sú tieto riady vyrobené.


Niektoré druhy kuchynského riadu sú totiž lepšie ako iné a existujú dokonca aj také, ktoré sú vyslovene toxické a negatívne ovplyvňujú niektoré orgány a systémy v tele.



5 najtoxickejších druhov kuchynského riadu



Chemikália, ako je napr. PFAS - (polyfluóralkylová látka) , sa používa na poťahovanie nádob a obalov a BPA často lemuje potravinové plechovky. Obe tieto toxické chemikálie môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia.



1. TEFLÓN je vyrobený z fluórovaných polymérov. Teflón, bežne známy v kuchyni ako „nelepivý“ alebo ako polytetrafluóretylén PTFE v laboratóriu, je jednou z najtoxickejších chemikálií, ktoré nájdete vo svojom kuchynskom riade. V štúdiách sa ukázalo, že teflón pri zahrievaní uvoľňuje najmenej šesť toxických plynov, pričom viaceré z nich sú karcinogénne.




2. HLINÍK je vysoko reaktívny kov, a hoci je na Zemi prirodzene zastúpený, má pri nadmernom požití vážne zdravotné účinky.

Hliníkový riad bez povrchovej úpravy je v dnešnej dobe pomerne zriedkavý, ale stále môžete niekedy vidieť nepotiahnutý hliníkový riad. V skutočnosti je hliník známy neurotoxín, ktorý podľa odhadov výskumníkov inhibuje viac ako 200 biologicky dôležitých funkcií vo vašom tele.

Je mnoho štúdií, ktoré spája nadmerné vystavenie sa hliníku s Alzheimerovou chorobou a demenciou a dokazujú, že spôsobuje poškodenie nervového systému.

Štúdia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/



3. Niektorí výrobcovia používajú na riad GLAZÚRY a NÁTERY, aby mali jednotnú farbu a vyváženejšie zahrievacie schopnosti. Bohužiaľ, tieto nátery často obsahujú KADMIUM, jeden z najtoxickejších kovov v našom prostredí. Je to známy ľudský karcinogén a má tendenciu sa časom hromadiť v obličkách a pečeni, kde môže zostať niekoľko rokov.




4. Riad Z NEKVALITNEJ NEHRDZAVEJÚCEJ OCELE (stainless steel)

Takýto riad je vyrobený z ocele (železa), ale sú do nej pridávané aj kovy ako nikel, chróm, titán, meď, molybdén a vanádium. Tie menej kvalitné riady pri poškrabaní môžu uvedené kovy prepúšťať do jedla.




5. KOVOVÉ čajové kanvice vylúhujú kovy ako nikel a chróm do prevarenej vody. Preto vám vrelo odporúčam prejsť na sklenenú kanvicu na čaj.






Zdravé alternatívy hrncov a panvíc


1. SKLENENÉ – podobne ako nerezové, tvrdé sklo je trvácny materiál, ktorý nehrdzavie a do jedla neprepúšťa takmer nič.



2. LIATINOVÉ (cast iron) – majú podobné vlastnosti proti prilepeniu sa potravín ako teflónové. Dajú sa vkladať aj do rúry alebo na gril. Je potrebné sa však o nich pravidelne starať a natierať ich jedlým olejom. Vždy, keď v ňom varíte, uvoľňuje do jedla malé množstvá železa. Varenie v tomto druhu riadov vo vás zvýši hladinu železa, čo je dobré pre anemikov.



3. KVALITNÉ NEREZOVÉ z nehrdzavejúcej ocele, typu T-304

Dobre vyzerajú, sú sčasti nelepiace, ľahšie ako liatinové, odolné voči škrabancom alebo lúpaniu povlaku (keďže žiaden nemajú) a vydržia veľmi dlho. Táto zliatina kovov neprepúšťa do jedla žiadne svoje zložky ani pri vysokých teplotách.



4. 100% KERAMICKÝ RIAD

Pri kúpe keramického riadu sa uistite, že ide od 100% keramiku. Existujú značky riadu s keramickým povrchom, ktoré používajú nepriľnavé povlaky a glazúry obsahujúce ťažké kovy, ako je olovo.

Takýto riad je bez škodlivých látok - PFTE a PFOA




LIEČENIE ZVUKOM

SOLFEGGIO FREKVENCIE



„Ak chcete objaviť tajomstvo vesmíru, popremýšľajte nad pojmami ako energia, frekvencia a vibrácia.“

               - Nikola Tesla   -


Všetko okolo nás je energia, ktorá neustále vibruje na rôznych frekvenciách.

Tak ako prostredie a ľudia okolo nás, aj naše telo, myšlienky a emócie pozostávajú z vibrujúcej energie. Keď si udržiavame optimálnu frekvenciu, naše telo funguje bezchybne.

Zdravotné ťažkosti môžu byť dlhodobým alebo opakujujúcim sa “rozladením” tejto pôvodnej zdravej frekvencie.

Hudba je založená na rytme a harmónii, ako aj ľudský život je založený na rytme. Deň a noc, sezónne zmeny a všetky fyziologické a biologické funkcie sú rytmické.

Naše telo a duša nasávajú hudbu doslova každou bunkou. Hudba v nás rezonuje, spúšťa a ovplyvňuje veľa fyziologických a psychických reakcií. Má schopnosť upokojiť nás, zmierniť stres, úzkosť a lieči nielen myseľ, ale aj telo.

Ľudia už oddávna verili v liečivé vlastnosti hudby a tie potvrdzujú aj nedávne vedecké výskumy – napr. Harvardské štúdie

https://hms.harvard.edu/sites/default/files/assets/Sites/Longwood_Seminars/Longwood%20Seminar%20Music%20Reading%20Pack.pdf?_ga=2.228998106.735846872.1666291998-250679450.1666291998


Solfeggio frekvencie  sú zvukové frekvencie, ktoré sa používajú po stáročia. Tie zahŕňajú starodávnu 6-tónovú stupnicu, ktorá sa používala pre posvätnú hudbu.

Každá Solfeggio frekvencia má jedinečnú charakteristiku na dosiahnutie harmónie tela a mysle.



Solfeggio frekvenčné charakteristiky a účinky:


396 Hz

– Pomáha prekonávať strach a oslobodzuje od podvedomých negatívnych presvedčení a myšlienok ako napr. vina a strach.

https://www.youtube.com/watch?v=Nv07q-SFgNc


417 Hz

— Čistí traumatické zážitky a vymazáva deštruktívne vplyvy minulých udalostí, odstraňuje negatívnu energiu a uľahčuje zmenu.

https://www.youtube.com/watch?v=DADEnz6n5WI

528 Hz

— Opravuje DNA, čím podporuje liečenie, nárast životnej energie, jasnosť mysle, prebudenie kreativity, nastolenie vnútorného mieru, otvorenie srdca láske.

http://youtube.com/watch?v=EZx7hOdRWMQ


639 Hz

— Prináša porozumenie, toleranciu a lásku. Takisto zlepšuje komunikáciu buniek s vonkajším prostredím.

https://www.youtube.com/watch?v=5T_QxR8aclQ


741 Hz

— Odstraňuje toxíny a elektromagnetickú radiáciu z buniek, inšpiruje a vedie k zdravšiemu spôsobu života.

https://www.youtube.com/watch?v=2kxRi-ZmogI

852 Hz

– Používa sa na prehĺbenie intuície a pri práci s podvedomím.

https://www.youtube.com/watch?v=RDCKZk-KsI4




ČERNICE

Ak máte možnosť, doprajte si jedno z najzdravších ovocí na svete.
Počas sezóny si černice môžete nazbierať najmä pri okrajoch lesov, alebo si ich môžete vypestovať vo svojich záhradkách.
Toto šťavnaté bobuľové ovocie je plné flavonoidov, ktoré majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.

Černice obsahujú vlákninu, vitamín A, tiamín-B1, riboflavín-B2, niacín-B3, pyridoxín-B6, kyselinu listovú-B9, vitamín C, E, K, z minerálov obsahujú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok...

Účinky černíc na naše zdravie:

  • Podporujú imunitný systém
  • Salicyláty (v jadierkach černíc) pomáhajú pri bolestiach svalov a kĺbov
  • Vďaka kyseline ellagovej dokážu plody regulovať hladinu krvného cukru
  • Sú prevenciou nádorových ochorení a zabraňujú vyživovaniu rakovinových buniek
  • Zlepšujú niektoré funkcie mozgu
  • Podporujú trávenie a zbavujú telo prebytočného tuku
  • Znižujú prejavy a pôsobenie stresu, upokojujú nervový systém
  • Prečisťujú a podporujú krvotvorbu, znižujú cholesterol v krvi a liečia anémiu
  • Pôsobia, ako účinná prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Odstraňujú negatívne účinky fajčenia
  • Zlepšujú zrak
  • Vyživujú a rozjasňujú pleť
  • Znižujú následky prudkého slnečného žiarenia, ale tiež aj následky z ožarovania a chemoterapie.
  • Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú černice vhodné aj pre diabetikov


Černice je najlepšie konzumovať v ich prirodzenej forme - bez tepelnej úpravy, ktorá negatívne ovplyvňuje hladiny vitamínov a minerálov v tomto ovocí.

REFLEXOLÓGIA

Život s chronickým ochorením nie je vždy ľahký, ale naučila som sa za posledných 11 rokov, že existuje množstvo spôsobov ako si zlepšiť svoj zdravotný stav a zredukovať symptómy, ktoré spôsobuje veľký, zhubný, neoperovateľný nádor na mozgu a tým si udržať čo najkvalitnejší spôsob života.


Reflexológia (reflexná terapia) sa stala jednou z mojich metód, ktoré mi pomohli nepodľahnúť chorobe a odvrátiť symptómy, ktoré s ňou súvisia.


Reflexológia patrí medzi najúčinnejšie alternatívne liečebné terapie, ktorá využíva niekoľko tisíc rokov známe poznatky založené na teórii, že všetky orgány alebo časti tela majú svoje reflexné body najmä na chodidlách, ale aj na rukách a ušiach.

Každá noha obsahuje viac ako 7200 nervových zakončení. 

Stimuláciou a masážou špecifických bodov na chodidlách nôh môžeme dostať telo do rovnováhy a podporiť samoliečebné procesy v tele.


0e98f367d107a678179e960c7df6cf92jpg

NIEKTORÉ Z VÝHOD REFLEXNEJ TERAPIE


Posilňuje imunitný systém

Úľavuje od stresu, depresie alebo letargie

Pomáha pri bolesti a zrýchľuje rekonvalescenciu po operácii

Podporuje krvný obeh

Pomáha detoxikovať

Zlepšuje trávenie

Posilňuje nervový systém a navodzuje pocit harmónie

Zmierňuje poruchy spánku



Reflexológia mi osobne mnohokrát odvrátila prichádzajúci epileptický záchvat a tým som predišla viacerým možným komplikáciám.


Aj napriek mnohým pozitívnym účinkom na zdravie je vždy potrebné prediskutovať s vašim lekárom, či táto terapia je vhodná práve pre vás.



Pokiaľ ide o klinické dôkazy, je mnoho štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv reflexnej terapie.

Prikladám link k najkompletnejšej zbierke výskumných štúdií reflexológie z celého sveta

http://www.reflexologyresearch.net/Research380ReflexologyResearchAbstracts.shtml


Ak máte záujem o túto terapiu, neváhajte ma kontaktovať (KE/ KE - okolie)

Stimulácia VAGUS (BLÚDIVÉHO) NERVU môže zlepšiť celkové zdravie

VAGUS NERV (BLÚDIVÝ NERV)


Pred 11 rokmi som začala skúmať riešenia, ako si môžem zlepšiť svoj zdravotný stav. Postupne som nachádzala viac a viac prírodných metód, ktoré mi dopomohli nielen k tomu, aby som predčasne nepodľahla chorobe, ktorá ma častokrát dostala na pokraj mojich síl, ale k tomu, aby sa mi môj zdravotný stav zlepšil.
Jednou z tých prírodných metód je STIMULÁCIA “BLÚDIVÉHO NERVU”, ktorá môže obnoviť rovnováhu nervového systému v tele.

Stimulácia blúdivého nervu si v posledných rokoch získala veľkú pozornosť lekárov aj výskumníkov.
Je to jedným z kľúčov k prelomeniu cyklu neustáleho stresu, ktorý v živote aj nevedomky zažívame.


Čo je BLÚDIVÝ NERV?

Blúdivý nerv (nervus vagus) je najdlhší nerv v tele, ktorý začína v mozgu ako kraniálny nerv, z krku pokračuje nadol, a potom prechádza kardiovaskulárnym, tráviacim, reprodukčným systémom a mnohými ďalšími orgánmi.
Blúdivý nerv teda slúži ako taká "diaľnica" vo vnútri tela, ktorá prenáša informácie medzi mozgom a vnútornými orgánmi.

Blúdivý nerv interaguje najmä s imunitným systémom a centrálnym nervovým systémom.


Nepravidelnosti a nerovnováha vagusového nervu má negatívny vplyv na fyzické a duševné zdravie.
Fyzické následky môžu zahŕňať syndróm dráždivého čreva, pálenie záhy, nevoľnosť alebo vracanie, mdloby, tinitus, tachykardiu, autoimunitné poruchy, záchvaty a migrény.
Medzi dôsledky na duševné zdravie patrí únava, depresia, záchvaty paniky alebo klasické striedanie pocitu preťaženia a uzavretosti.


Parasympatický nervový systém a sympatický nervový systém spolu tvoria autonómny nervový systém, ktorý reguluje automatické telesné funkcie, ako je dýchanie, trávenie, srdcový rytmus…

Sympatikus (pars sympathica) – pripravuje organizmus k útoku, obrane alebo k úteku
Parasympatikus (pars parasymphatica) – udržuje organizmus v kľude pri oddychu a trávení

Blúdivý nerv je hlavný hráč v parasympatickom nervovom systéme, tvoriacom časť „odpočívaj a tráv“ (na rozdiel od sympatického nervového systému, ktorý je „bojuj alebo utekaj“).


Príliš veľa času stráveného v “sympatiku” nie je pre naše telo vôbec dobré. A navyše, naše telo vôbec nerozlišuje, či je táto potenciálna hrozba skutočnou hrozbou, alebo len jednou z myšlienok v našej hlave. Aby sme už viac nepociťovali príznaky stresu, musíme vrátiť svoje telo do prirodzenejšieho pokojového stavu „odpočinku a trávenia“. A to je možné dosiahnuť stimuláciou blúdivého nervu.

Blúdivý nerv komunikuje s pridruženými orgánmi uvoľňovaním neurotransmiterov, najmä serotonínu, GABA, norepinefrínu a acetylcholínu, ktorý pomáhajú regulovať krvný tlak, rovnováhu glukózy v krvi, srdcovú frekvenciu, chuť, trávenie, dýchanie, plač, potenie, funkciu obličiek, uvoľňovanie žlče, sekréciu slín, ženskú plodnosť, zlepšenie psychickej pohody…

Blúdivý nerv má priamy vplyv na parasympatický nervový systém, ktorý nám pomáha upokojiť telo, aby sme mohli správne stráviť nielen jedlo, ale aj emócie. Keď náš blúdivý nerv nie je stimulovaný, označuje sa to ako „nízky“. Nízky vagový tonus môže prispieť k viacerým poruchám, ako je úzkosť, črevné problémy, depresia, poruchy príjmu potravy...
Vedci zisťujú, že blúdivý nerv má významný vplyv na symptómy rôznych porúch.

Dôkazy ukazujú, že stimulácia blúdivého nervu, môže znížiť symptómy:
  • reumatoidnej artritídy,
  • syndrómu dráždivého čreva,
  • depresie, úzkosti,
  • epileptických záchvatov,
  • autizmu,
  • môže pomôcť pri zotavovaní sa z mŕtvice,
  • podporuje správne a trvalé vstrebávanie dôležitých živín,
  • podporuje imunitný systém,
  • znižuje zápaly v tele,
  • zlepšuje pamäť,
  • znižuje alergické reakcie,
  • vyvoláva pocity relaxácie...

Jedna z najzaujímavejších úloh blúdivého nervu je tá, že v podstate „číta“ črevný mikrobióm a spúšťa reakciu na tlmenie zápalu na základe toho, či objaví alebo neobjaví patogénne resp. nepatogénne organizmy.
Týmto spôsobom môže črevný mikrobióm ovplyvňovať našu náladu a celkový zápal v tele.


Je niekoľko spôsobov, ako stimulovať blúdivý nerv “VAGUS NERV”:

  • Otužovanie (stačí osvieženie tváre studenou vodou alebo studená sprcha)
  • Hlboké a pomalé dýchanie. ...napr. (Môžete to dosiahnuť tak, že nádych napočítate do 5, krátko podržíte a s výdychom napočítate do 7.)
  • Spievanie, bzučanie a hmkanie. ...
  • Mindfulness (liečivé vnímanie prítomného okamihu), Meditácia alebo Modlitba
  • Smiech
  • Cvičenie ako napr. Jóga, Tai chi…
  • Masáž11-Ways-to-Stimulate-the-Vagus-Nerve-at-Home-with-A-Gutsy-Girl-agutsygirlcom-vagusnerve-guthealth-stress_2png
  • Aromaterapia
  • Reflexná terapia, akupunktúra…
  • Pozitívne sociálne väzby
  • Zdravá strava (Probiotiká, Omega-3 mastné kyseliny, Vláknina…)
  • Prerušovaný pôst (Intermittent fasting)

Štúdia z roku 2018 potvrdzuje pozitívne účinky stimulácie blúdivého nervu na pacientov s onkologickým ochorením.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30077536/







POHÁNKA S BRYNDZOU

Zdravo sa stravovať neznamená jesť len šaláty. Vyvážená strava plná živín je to, čo naše telo potrebuje, aby bez problémov fungovalo.

Toto rýchle a sýte jedlo je zdravé, plné vlákniny, vitamínov a probiotík, keďže viac ako 70% nášho imunitného systému je práve v našich črevách.



RECEPT:

Potrebujeme: uvarenú pohánku, bryndzu, cibuľu, huby (šampiňóny), olivový olej, koreniny.

Postup: V osolenej vriacej vode si uvaríme pohánku, približne 15 minút. Zatiaľ si očistíme a nakrájame huby a cibuľu. Opražíme si ich na olivovom oleji, kým huby nezmäknú a pridáme koreniny podľa chuti. (himalájsku soľ, čierne korenie, provensálske bylinky…)

Vo veľkej mise zmiešame uvarenú pohánku, bryndzu a huby s cibuľou. Ja som k tomu pridala aj klíčky z mungo fazule.



Niektoré z pozitívnych účinkov ingrediencií použitých v tomto recepte:


KLÍČKY MUNGO fazule sú dobrým zdrojom vitamínov A, B, E, K a C. Majú protirakovinové účinky, podporujú imunitu, sú plné vlákniny, pomáhajú pri cukrovke, znižujú cholesterol a zlepšujú trávenie.


BRYNDZA je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke, vysokom cholesterole a posilňuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá podporuje spaľovanie tukov. Dokáže napraviť prirodzenú črevnú mikroflóru a tým vyriešiť množstvo problémov s trávením.


HUBY obsahujú plnohodnotné bielkoviny, aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín, minerály a z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D. Huby regenerujú bunky, eliminujú nádorové bujnenie, pomáhajú pri alergiách a zápaloch.


POHÁNKA neobsahuje lepok a preto je dobrá aj pre celiatikov a užitočná aj pri chudnutí. Je prospešná pre kardiovaskulárne zdravie, má antioxidačné vlastnosti, obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievne kapiláry. Taktiež reguluje krvný obeh, stimuluje libido a potenciu.


AKO ZMENIŤ SVOJE MYSLENIE PRE LEPŠIE CHUDNUTIE

Vedci tvrdia, že pre lepšie výsledky v chudnutí musíme zmeniť nielen svoju fyzickú aktivitu a stravovacie návyky, ale aj svoje MYSLENIE.


Niekoľko tipov, ako ľahšie dosiahnuť postavu, po akej túžite.

images 2jpeg
  1. Buďte realista a akceptujte, že požadovaný úspech si bude vyžadovať zmenu doterajších návykov vo vašom životnom štýle.

  2. Doprajte si čas a začnite postupne, krok po kroku s malými zmenami.

  3. Myslite na svoju motiváciu, prečo ste sa rozhodli schudnúť a spomeňte si na ňu, vždy, keď budete mať slabšie chvíľky.

  4. Venujte väčšiu pozornosť tomu, čo budete jesť. Nezabudnite, že nastavenie nových zvykov, ako je výber zdravších jedál si vyžaduje plán, prípravu a prax.

  5. Je užitočné vedieť, ako rôzne potraviny a rôzne cvičenia ovplyvňujú naše telo.

  6. Vedome si vyberajte to, čo budete konzumovať. Tak sa vyhnete emocionálnemu prejedaniu sa, alebo návratu ku starým zvykom.

  7. Chudnutie môže byť výsledkom, ale nemalo by to byť cieľom. Vaše ciele by mali byť skôr malé, udržateľné veci, nad ktorými máte plnú kontrolu. (napr. 5 porcií ovocia a zeleniny/deň)

  8. Spánok pri chudnutí je dôležitejší ako si myslíte. Doprajte si aspoň 7-8 hod/noc.

  9. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás motivujú, starajú sa o svoje zdravie a radi s nimi trávite čas.

  10. Ak neviete, čo jesť a ako potraviny správne kombinovať, aby ste dosiahli lepší výsledok, obráťte sa na odborníka v oblasti výživy.

  11.  Uvedomte si, že pohyb nie je za trest, preto si nájdite to, čo vás osobne baví, či už je to hocijaký šport, tanec, beh, bicyklovanie, jóga, činky, alebo prechádzky v prírode.

  12.  Zdravé chudnutie by malo byť postupné, vyžaduje si to čas a preto buďte so sebou trpezlivý/á.

  13. Napíšte si zoznam zdravých alternatív za nezdravé a postupne ich môžete meniť. (napr. mliečnu čokoládu za tmavú, biele pečivo za celozrné…)

  14. Adekvátny príjem nesladených tekutín je kľúčový pre zdravé chudnutie. (na každých 10 kg/ 3-4 dcl vody/denne).

  15. Jednou z veľmi silných motivačných techník pri chudnutí je predstaviť si, ako budete vyzerať a cítiť sa, keď budete mať postavu svojich snov.

  16.  Sústreďte sa viac na svoje zdravie a pekná postava s tým automaticky "príde".

  17. Stanovte si malé ciele.

  18. Odfoťte si každé jedlo, ktoré za deň zjete s tým, že večer si svoj jedálniček zrekapitulujete.

  19. Pochváľte sa za každú pozitívnu zmenu, ktorú ste urobili.

  20. Zapamätajte si, že krátkodobé zlyhanie alebo jednorazový nezdravý výber jedla neznamená vzdať sa. Dajte si možnosť napraviť to a nabudúce sa snažte urobiť rozhodnutie, na ktoré budete sami hrdý/á a odzrkadlí sa to nielen na vašej postave, ale aj na vašej pleti, energii, nálade a samozrejme na vašom zdraví.

  21. Ak stále myslíte na jedlo, vždy majte po ruke nesladený nápoj, zeleninu alebo ovocie, a skúste zamestnať svoju myseľ nejakou činnosťou.

  22.  Nie extrémy, ale pravidelnosť, disciplína a dôslednosť prinesú trvalé výsledky.

  23. Chudnutie berte ako novú príležitosť na kvalitnejší a šťastnejší život vo viacerých oblastiach.



A nezabudnite, zdravá váha nie sú len čísla na váhe. Každý máme inú stavbu tela, preto sa pochváľte aj za malý cieľ, ktorý ste dosiahli a postupne na sebe pracujte.


DSC_0698JPG
PIZZA PRE ZDRAVIE

PIZZA je jedlo, ktoré pozná a obľubuje asi väčšina z nás.

Aj pizza môže byť chutná a zároveň prospešná pre naše zdravie.


Na základ pizze potrebujeme:

1 stredne veľký karfiol

1 vajíčko

2 ČL mletých ľanových semienok

3 ČL mletých ovsených vločiek

(namiesto ľanových semienok a ovsených vločiek môžete použiť nastrúhaný parmezán syr)

trošku himalájskej soli, sušený cesnak, čierne mleté korenie, provensálske bylinky, kari korenie



Postup: Karfiol si rozdelíme a uvaríme v osolenej vriacej vode, približne 5 minút. Vylejeme vodu a necháme na chvíľku vychladnúť. Potom si kúsky karfiolu rozmixujeme v kuchynskom robote (so sekáčikom) iba na niekoľko sekúnd na ryžu alebo nastrúhame na strúhadle. Vytlačíme z neho prebytočnú vodu a dáme do misky, kde pridáme vajíčko, ľanové semienka, ovsené vločky alebo parmezán a koreniny. Hmotu vysypeme na papier na pečieme, vytvarujeme z nej okrúhy základ pizze a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 190°C. Pečieme približne 15 minút.


Po upečení, základ pizze natrieme paradajkovou omáčkou, a poukladáme suroviny podľa chute.

Ja som použila moje obľúbené:

Šalátové lístky (poľníček alebo valeriánka)

Huby - šampiňóny

Červenú fazuľu

Kukuricu

Olivy



Niektoré zdravotné účinky surovín použitých v recepte:

KARFIOL - bohatý na antioxidanty, má protirakovinové a protizápalové účinky, podporuje trávenie…

PARADAJKOVÁ OMÁČKA - lykopén v paradajkách bojuje proti voľným radikálom v tele, má protirakovinové účinky, podporuje zdravie srdca, kostí a tráviaceho traktu.

POĽNÍČEK- obsahuje chlorofyl, ktorý vie naše telo detoxikovať, pretože na seba viaže jedy, zlepšuje prekrvenie organizmu, hojenie rán a v neposlednom rade je obrovským zdrojom horčíka…

HUBY - môžu pomôcť ľuďom s anémiou, majú antibakteriálne a protinádorové účinky…

ČERVENÁ FAZUĽA - bohatá na bielkoviny, vlákninu, znižuje cholesterol a cukor v krvi…

KUKURICA - je prospešná pre srdce, kosti a zrak…

OLIVY - obsahujú zdravé tuky, podporujú zdravie pokožky, srdca a pečene…


Kvôli chuti syru som nakoniec pizzu posypala nutričnými kvasnicami, ktoré sú dobrým zdrojom bielkovín, železa a vitamínu B12.




KAMENE A ICH ENERGIA

Hľadaním alternatívnych možností liečenia som natrafila aj na kamene - minerály (kryštály), ktoré majú pozitívne účinky a môžu nám pomôcť, ak to my sami chceme a veríme tomu.
Zistila som, že elektromagnetické pole môže mať negatívny vplyv na naše telo a môže byť aj jednou z príčin vzniku nádoru na mozgu. Preto som hľadala niečo, čo pomôže aspoň trochu odvrátiť negatívne účinky elektromagnetického poľa, mobilných telefónov a Wi-Fi.

Všetko okolo nás má určitú energiu, ktorá má mnoho foriem. Keď toto pochopíme, môžeme sa naučiť pracovať s touto energiou, získavať a využívať ju rôznymi spôsobmi. Tak ako všetko v prírode, aj kamene vyžarujú určitú energiu. Doposiaľ neexistujú žiadne vedecké ani lekárske dôkazy účinkov kryštálov, ktoré by boli akceptované.

V roku 1880 francúzsky fyzik Pierre Curie (manžel Marie Curie) zistil, že tlak na rôzne kryštály – vrátane kremeňa, topásu a turmalínu – vytvára elektrinu. Tento jav, nazývaný piezoelektrický efekt, je dôvodom, prečo sa kryštály používajú ako základné prvky v počítačoch, televíznych obrazovkách, mobiloch a satelitoch. Niektoré štúdie ukázali, že kryštály môžu zvýšiť zásaditosť vody. Účinky kryštálov sa využívajú aj v kozmetickom priemysle.

Ľudia po stáročia používali kryštály ako dekoratívne predmety (napr. vo forme šperkov alebo sošiek), ale aj ako predmety, v ktoré verili, že priložením na telo dodávajú liečivú energiu.
Vo svojej podstate je sila liečenia kryštálmi v tom, že každý kryštál nesie jedinečnú vibráciu.

Vlastnosť a sila liečivých kameňov je závislá predovšetkým od našej viery v ich schopnosti.


Mnoho ľudí používa kryštály na odbúranie stresu a sústredenie, zatiaľ čo iní veria, že kryštály majú silu liečiť fyzické neduhy a choroby.
Podľa niektorých odborníkov kryštály pôsobia ako podpora pri liečení, pretože umožňujú prúdenie pozitívnej energie do tela a odstraňujú negatívnu, toxickú energiu.
Je na každom človeku, či bude veriť sile kameňov. Ale psychika je silná, či už ju použijeme v náš prospech, alebo nie. Ak je niekto skalopevne presvedčený, že žiadnu liečivú silu nemajú, ťažko mu nejaký kameň alebo kryštál pomôže.
Kryštály majú tiež silu vyvolať v tele placebo efekt, o ktorom je vedecky dokázané, že pomáha pri liečbe.
Každý liečivý kryštál nesie určité vlastnosti a sily. V závislosti od ich výhod môžete použiť liečivé kryštály a kamene na prirodzené uzdravenie a odstránenie stresu a negativity. Niektoré z najčastejšie používaných kameňov sú ametyst, karneol, jaspis, labradorit, sodalit, ruženín a fluorit.


RUŽENÍN - lieči vnútornú bolesť, priťahuje lásku a dodáva životnú energiu. Z fyzického hľadiska posilňuje srdce, obehovú sústavu a ľadviny.

AMETYST - blokuje negatívnu energiu z okolia. Povzbudzuje, ale aj ukľudňuje myseľ. Je dobrým pomocníkom pri nespavosti. Z fyzického hľadiska podnecuje produkciu hormónov, posilňuje imunitný systém a môže zmierniť bolesti hlavy.

KRIŠTÁĽ - je jeden z najúčinnejších liečivých kameňov a najsilnejší zosilňovač energie. Čistí jednotlivé orgány a podnecuje činnosť imunitného systému. V kombináii s inými minerálmi znásobuje ich silu.

KARNEOL - obnovuje vitalitu, dodáva odvahu a pomáha pri závislostiach. Povzbudzuje metabolizmus, ovplyvňuje ženské reprodukčné orgány a pomáha pri reumatizme.

JASPIS - pomáha pri strese a znižuje elektromagnetické žiarenie. Pohlcuje negatívnu energiu, podporuje trávenie a obehový systém.

FLUORIT - uľahčuje prekonávať duševnú nerovnováhu, zvyšuje koncentráciu. Pozitívne pôsobí pri nachladení a zápaloch dutín. Pozitívne pôsobí na kĺby.

SODALIT - prináša harmóniu, zvyšuje sebavedomie, koncentráciu a pohlcuje elektrosmog. Podnecuje fungovanie imunitného systému a má ukľudňujúci vplyv na nervový systém.

LABRADORIT - je ochranný kameň, ktorý odkláňa nežiadúcu negatívnu energiu od aury. Podporuje rozvoj intuície, potláča strach, neistotu, posilňuje vieru v samého seba. Prináša úľavu od stresu, reguluje metabolizmus, upravuje rovnováhu hormónov, uzdravuje dnu a reumatizmus.


Fotky šperkov použité zo stránky:
https://www.facebook.com/FarebnyKamienkovySvet




PREČO JESŤ CHIA SEMIENKA

2 LYŽICE CHIA SEMIENOK majú:
5x viac vápnika ako mlieko
7x viac vitamínu C ako pomaranč
64% viac draslíka ako banán
20% denného proteínu
32% horčíka
41% vlákniny
2x viac antioxidantov ako čučoriedky
100% viac omega 3 ako losos
3x viac železa ako špenát



Tento CHIA PUDING má úžasnú chuť a nasýti.
Je plný bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a antioxidantov!
Potrebujeme na to len 3 ingrediencie:
Rastlinné mlieko (½ šálky)
Chia semienka (2,5 lyžice)
Bobuľové ovocie (mrazené alebo čerstvé)

Do skleneného pohára si dáme bobuľové ovocie, 2,5 lyžice chia semienok a zalejeme rastlinným mliekom. Môžeme pridať med alebo škoricu. Dobre premiešame a necháme odstáť.



Chia („čia“) semienka pripomínajú náš mak, no pochádzajú z rastliny (Salvia hispanica), ktorá patrí do čeľade mäty. Rastie v oblasti Mexika a Guatemaly, ale bežne sa pestuje v mnohých oblastiach Severnej a Južnej Ameriky.
Aj keď sa chia semienka dostali do popredia len pred niekoľkými rokmi, Aztécke a Mayské kultúry poznali pozoruhodné vlastnosti chia semienok už dávno a používali ich ako posilňovač energie.

Chia ponúkajú dlhý zoznam dôležitých živín, sko sú:
vláknina
proteín
mangán
vápnik
fosfor
zinok
antioxidanty
omega-3 mastné kyseliny



Účinky chia semienok na naše zdravie:

  • Chia semienka majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín rastlinného pôvodu, o ktorých je známe, že pomáhajú znížiť zápal. Najmä kyselina alfa-linolénová, ktorá je veľmi prospešná pre zdravie. Ich pridanie do stravy pomáha bojovať proti rakovine a iným chorobám, ako sú srdcové choroby. 
  • Štúdie dokazujú, že chia obsahujú také množstvo antioxidantov, ktoré dokáže zneškodniť až 70 % voľných radikálov.
  • Sú vhodným pomocníkom pri znižovaní cholesterolu a podporujú imunitu.
  • Zvyšujú energiu a metabolizmus. Chia semienka sú nabité vitamínmi B, zinkom, železom a horčíkom – to všetko pomáha zvýšiť energiu.
  • Dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín.
  • Kontrolovaná štúdia ukázala, že zdravie a hustota kostí sa zlepšili, keď bola strava doplnená o chia semienka.
  • Chia semienka môžu tiež podporiť chudnutie. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny môžu semená vo vode napučať až 12-násobok svojej pôvodnej hmotnosti. To môže spôsobiť, že sa človek bude cítiť viac plný a zníži sa chuť do jedla.
  • Zlepšujú náladu, môžu pomôcť v boji proti depresii.
  • Podporujú detoxikáciu
  • Zlepšujú pamäť a koncentráciu


Tieto malé semienka sú plné zdravých antioxidantov, ktoré chránia pred poškodením DNA. Štúdia z roku 2014 zistila, že chia semienka môžu mať dokonca väčšiu (takmer dvojnásobnú) antioxidačnú aktivitu, ako sa doteraz predpokladalo. Typy antioxidantov v chia semienkach sú známe svojimi účinkami proti starnutiu a metabolickým ochoreniam.


Chia semienka majú veľmi nízky glykemický index (2,8), čím sú vhodné pre ľudí trpiacich diabetom a vďaka tomu, že neobsahujú lepok, ich môžu bez problémov konzumovať i celiatici.

Ľudia, ktorí už užívajú lieky na riedenie krvi, by mali obmedziť príjem chia semienok, pretože to môže brániť zrážaniu krvi a môže to ovplyvniť krvný obeh. Preto sa chia semienka neodporúčajú ani ľuďom s nízkym krvným tlakom.





AKO SPOMALIŤ STARNUTIE PRIRODZENÝM SPÔSOBOM

KOLAGÉN - tajomstvo krásy a zdravia


Nikto by nechcel vyzerať staršie, než v skutočnosti je. Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako si udržať mladistvý vzhľad, počnúc stravou bohatou na živiny, ktoré prospievajú pokožke, ale aj iným častiam tela. Štúdie dokazujú, že niektoré potraviny podporujúce tvorbu kolagénu, môžu človeku pomôcť udržať si mladší vzhľad, ale slúžia aj ako prevencia proti mnohým zdravotným ťažkostiam.


Čo je kolagén?

Slovo kolagén má pôvod v gréckom slove “kólla” - čo znamená lepidlo.

Kolagén si môžete predstaviť ako lepidlo, ktoré drží telo pohromade. Tvorí približne 75-80% hmotnosti pokožky.

Kolagén je najrozšírenejším proteínom v našom tele, a to preto, že je životne dôležitý pre mnohé aspekty nášho zdravia. Nachádza sa v kostiach, šľachách, svaloch, pokožke, očnej rohovke, krvných cievach, vnútorných orgánoch, väzivách, zuboch aj nechtoch.

V tele máme takmer 30 rôznych typov kolagénu, ale 80 až 90% v tele tvoria typy I, II a III.

Približne 30 % bielkovín v našom tele tvorí kolagén, ale naša prirodzená schopnosť produkovať ho, začína klesať okolo 25. roku života, potom klesá približne o 1-2% ročne.

Vekom, vonkajšími, ale aj vnútornými negatívnymi vplyvmi dochádza nielen k zníženiu tvorby kolagénu, ale i k zmene jeho vlastností. To sa negatívne prejavuje na zhoršenej funkčnosti kĺbov, našich tkanív a tým i orgánov, ale aj na kvalite a elasticite pokožky.



Faktory, ktoré majú negatívny dopad na produkciu kolagénu v tele:


1. Nadmerné UV žiarenie

2. Voľné radikály

3. Spracovaný cukor

4. Fajčenie

5. Alkohol

6. Nedostatok spánku

7. Stres

8. Lieky – (kortikoidy)

9. Toxické usadeniny v tele

10.Zápaly

11.Nezdravá strava

12.Dehydratácia


Nedostatok kolagénu v tele sa môže negatívne prejaviť v mnohých oblastiach ľudského tela a je spojený s mnohými degeneratívnymi ochoreniami, akými sú artritída, osteoporóza, problémy so zrakom, zhoršené hojenie rán, syndróm priepustnosti čreva a Alzheimerova choroba. 

Pretože kolagén je takou dôležitou súčasťou rôznych častí nášho tela, nedostatočná hladina kolagénu, či už zo zlej stravy alebo vystavenia environmentálnym faktorom, môže mať za následok aj slabé kosti, zlé trávenie, lámavé nechty, nadmerné vrásky, stuhnuté kĺby a problémy s cirkuláciou krvi.


Kozmetické výrobky s kolagénom sú v súčasnosti populárne, no nevybudujú vo vašom tele nový kolagén.

Jedným z najlepších spôsobov, ako zbytočne nemíňať na drahú kozmetiku a vyhnúť sa nedostatku kolagénu, je zabezpečiť, aby ste každý deň jedli potraviny bohaté na bielkoviny ako súčasť vyváženej stravy. Mnohé potraviny bohaté na bielkoviny obsahujú aj antioxidanty – zlúčeniny, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály a chrániť pred oxidačným stresom.


Nielen zdravie, ale aj krása skutočne pochádza zvnútra. Mnohé kožné problémy sa dajú vyliečiť vyrovnaním hormónov, zmenou stravy, optimalizáciou stavu živín a uzdravením čriev.

Hoci neexistuje spôsob ako zabrániť prirodzenému poklesu kolagénu v tele, existujú spôsoby ako sa dá telu dopomôcť udržiavať a budovať jeho hladinu v tele.

Keďže telo čerpá z toho, čo konzumujeme, je dôležité myslieť aj na príjem potravín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom organizme. K tomu sú potrebné prvky ako napr. zinok alebo vitamín C.




Potraviny, ktoré môžu spomaliť proces starnutia nášho tela


V skutočnosti existujú potraviny, ktoré pomáhajú prirodzene podporovať a zvyšovať produkciu kolagénu. Sú to potraviny, ktoré sú bežne dostupné:

Vývar z kostí

Ryby

Červená zelenina a ovocie

Zelená listová zelenina

Oranžová zelenina a ovocie 

Citrusové plody

Bobuľové ovocie

Cesnak

Avokádo

Ružičkový kel

Olivy

Cícer

Huby

Vajíčka

Kešu oriešky

Mandľové maslo

Ľanové semienka

Zelený čaj

Spirulina




Zhrnutie potvrdených účinkov kolagénu na telo:

Podporuje zdravie kĺbov a pohybového aparátu

Pomáha znížiť bolestivosť kĺbov, šliach a kostí

Posilňuje pokožku, zvyšuje jej elasticitu a hydratáciu

Spomaľuje starnutie pleti, eliminuje tvorbu vrások

Pomáha zlepšovať kvalitu vlasov a nechtov

Pomáha zmierniť celulitídu a zabrániť šíreniu strií

Podporuje správne fungovanie mozgu a zabraňuje neurodegeneratívnym ochoreniam, akým je Alzheimerova choroba.

Zlepšuje trávenie

Pozitívne vplýva na srdcovo cievny systém

Podporuje zdravé zuby a ďasná

Môže pomôcť zmierniť úzkosť

Zlepšuje kvalitu spánku

Potláča apetít





ARAŠIDOVÉ MASLO


HISTÓRIA ARAŠIDOVÉHO MASLA V SKRATKE

História o arašidovom masle je spájaná so ženou menom Rose Davis, ktorá žila v New Yorku. Na začiatku 40. rokov 19.storočia Rose Davis začala vyrábať arašidové maslo, pretože jej syn videl ženy na Kube, ako melú arašidy a natierajú si ich na chlieb.


V Južnej Amerike sa arašidy primárne zbierali ako potrava a v tejto oblasti sa pôvodne mleli asi pred 3000 rokmi. Arašidové maslo, ktoré vyrábali starí Inkovia a Aztéci, sa rozhodne líši od toho, čo sa predáva v dnešných obchodoch.

Orechy sú pre väčšinu ľudí mimoriadne prospešné a podobne je to aj s orechovými maslami.
Orechové maslá sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné a zdravé alternatívy sladkostí. Ja osobne obľubujem kešu maslo, mandľové alebo arašidové.

Arašidové maslo je jedným z najpopulárnejších jedál na svete. Nie všetci si však môžu arašidy vychutnať. Alergia na arašidy v súčasnosti postihuje približne 2 % celkovej populácie západných krajín.
Ak však nepatríte do tejto malej skupiny ľudí, účinky arašidov si môžete okúsiť vďaka mnohým zdraviu prospešných živín, vrátane vitamínu E, horčíka, železa, selénu a vitamínu B6. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia orechy alebo orechové maslá, vrátane arašidového masla, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.


AKO SI VYBRAŤ TO SPRÁVNE ARAŠIDOVÉ MASLO?

Arašidové maslo je zdravé, pokiaľ tam nie sú pridané hydrogenované tuky (napr. palmový olej), spracované cukry alebo zbytočné emulgátory.
Ja osobne používam 100% arašidové maslo, kde nie je pridaná žiadna iná ingrediencia.
Hľadajte arašidové maslo, ktoré má len jednu zložku... ARAŠIDY. Trochu soli môže byť v poriadku.


VÝSKUMY

Niekoľko štúdií dokázalo používanie orechov a arašidového masla ako súčasť zdravej stravy, ktorá môže pomôcť znížiť riziko určitých typov rakoviny a úmrtnosť.
V skutočnosti sa ukázalo, že arašidy obsahujú veľa živín s preventívnymi vlastnosťami proti rakovine, vrátane nenasýtených tukov, určitých vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok.
Prírodný antioxidant - Resveratrol, ktorý sa nachádza v surových aj pražených arašidoch, ako aj v arašidovom masle, má dôkazy o ochrane pred rakovinou, ako aj prísľub pri liečbe Alzheimerovej choroby a cukrovky.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345046/



6 ZDRAVOTNÝCH ÚČINKOV arašidového masla

1. Môže znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení
Jednou z najväčších zdravotných účinkov arašidového masla a väčšiny orechov je zdravý obsah mono- a polynenasýtených tukov. Arašidy obsahujú tieto zdravé tuky, ako aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú ochranné účinky na zdravie srdca, ako napríklad prevenciu nepravidelného srdcového rytmu a vysokého krvného tlaku. Hoci sa tuku niektorí v minulosti obávali, ukázalo sa, že konzumácia správnych tukov je potrebná pre desiatky telesných procesov a má výhody pre kardiovaskulárne zdravie a dobrý cholesterol.

2. Podporuje zdravie mozgu
Arašidy sú jednou z potravín s najvyšším obsahom niacínu a štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia niacínu môže pomôcť predchádzať problémom s pamäťou a Alzheimerovej chorobe.

3. Pomáha pri chudnutí
Arašidy nám dávajú pocit sýtosti oveľa skôr ako iné potraviny.
Podľa výskumu majú konzumenti orechov tendenciu mať zdravší index telesnej hmotnosti (BMI) ako tí, ktorí sa orechom vyhýbajú.

4. Udržuje zdravé kosti a svaly
Arašidové maslo je dobrým zdrojom železa, horčíka a vápnika, čo pomáha podporovať silnejšie a zdravšie kosti. Zdravý proteín v arašidovom masle tiež buduje svaly a zabraňuje svalovým kŕčom.

5.Môže pomôcť pri rovnováhe cukru v krvi
Arašidové maslo má prirodzene nízky obsah sacharidov a dostatok vlákniny, takže môže pomôcť predchádzať prudkým nárastom hladiny cukru v krvi. Je perfektnou potravinou aj pre ľudí s cukrovkou typu 2.
Samozrejme, nebolo by dobré zjesť celý obsah arašidového masla naraz. Denne stačí konzumovať dve polievkové lyžice.

6. Zlepšuje kvalitu pokožky
Arašidy obsahujú biotín, (vitamín B) potrebný pre zdravé vlasy. Obsahuje tiež vitamín E, ktorý vyživuje pokožku a chráni ju pred škodlivými UV lúčmi.



RECEPT NA ARAŠIDOVÉ RAW GUĽKY

Potrebujeme:
1 šálku ovsených vločiek
1/3 šálky strúhaného kokosu
1/2 šálky pomletých ľanových semienok
1/3 šálky hrozienok alebo goji berries
1/2 šálky arašidového masla
2 PL chia semienok
2 PL medu
štipku škorice
1 ČL vanikového extraktu alebo vanilky
2 PL roztopeného kokosového oleja
Vodu podľa potreby

Postup:
Všetky suroviny dáme do väčšej misy, pomiešame a pridáme trošku vody podľa potreby. Z cesta vytvarujeme guľky. Skladujeme v chladničke.




ZELENÉ SMOOTHIE

Zelené smoothies sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa zbaviť toxínov a zároveň si doplniť potrebné živiny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie.

RECEPT na lahodné a výživné smoothie, ktoré dodáva energiu:
Očistíme a pripravíme si:
Avokádo
Ananás
Kiwi
Špenát
Jablko
Šťavu z citróna
Kelp v prášku (voliteľné)

Potom už len stačí vložiť všetky suroviny do mixéra, pridať vodu a mixovať, kým nevznikne hladké jemné smoothie.


Takéto zelené smoothie je plné enzýmov, antioxidantov a aminokyselín a je skutočne sýte vďaka avokádu.


AVOKÁDO je jedno z najzdravších ovocí na svete a je mimoriadne bohaté na proteíny.
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov ako sú draslík, meď, horčík, vitamíny E, C, K, B.


Pozitívne účinky avokáda na zdravie

1. Podporuje zdravie srdca
Mononenasýtené tuky a draslík v avokáde pomáhajú chrániť pred srdcovými chorobami a znižujú krvný tlak.

2. Pomáha pri onkologických ochoreniach
Štúdie dokazujú, že fytochemikálie v avokáde zastavujú rast rakovinových buniek a podporujú apoptózu (bunkovú smrť) rakovinových buniek.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1044579X07000272?via%3Dihub

3. Má protizápalové účinky (čím môže pomôcť pri reume, alebo osteoartritíde)

4. Posilňuje zrak
Obsahuje tiež luteín, (karotenoid), ktorý je prírodným antioxidantom a pomáha udržiavať oči zdravé.

5. Môže zlepšiť kognitívne funkcie
Mononenasýtené tuky a vitamin E v avokáde môžu podporovať fungovanie mozgu a kognitívne funkcie.
Štúdie tiež naznačujú, že vitamín E môže ponúknuť najväčšiu antioxidačnú ochranu proti Alzheimerovej chorobe.

6. Podporuje zdravie tráviaceho traktu
Draslík a vláknina v avokáde normalizujú trávenie a pomáhajú pri chudnutí.
Vláknina je dôležitým komponentom dobrého trávenia a avokádo jej má viac než dosť. V jednom plode sa nachádza až 54% denného odporúčaného množstva pre dospelú osobu.

7. Zlepšuje zdravie kostí
Avokádo obsahuje bór, minerál, ktorý môže zvýšiť absorpciu vápnika a prospieva kostiam. Je tiež bohaté na vitamín K, ktorý hrá dôležitú úlohu v zdraví kostí.

8. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi vďaka obsahu minerálov a vlákniny

9. Skrášľuje pokožku aj zvnútra
Esenciálne mastné kyseliny v avokáde môžu oddialiť príznaky starnutia pokožky a inhibovať tvorbu vrások.

10. Pomáha lepšie absorbovať živiny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K.

CHLIEB NÁŠ KAŽDODENNÝ

Chlieb patrí na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách sveta k najzákladnejším potravinám. Mnohí ľudia ho konzumujú na dennej báze. Ani u mňa to nie je inak.
Avšak, pri štúdiu výživového poradenstva a hľadaní pravdy o uzdravení sa z chronickej choroby, akou je rakovina mozgu, som musela nahradiť niektoré potraviny zdravšími.
Hľadaním a vytváraním si nových a lepších alternatív chleba si nielenže chlebom neškodím na zdraví, ale naopak. Dopĺňam ním minerály a ďalšie dôležité látky, ktoré telo potrebuje.


Bohužiaľ, v dnešnej dobe “klasický” chlieb z pšeničnej múky už nie je tým, čím býval pred niekoľkými desiatkami rokov. Industrializáciou sa múka nielen znehodnocuje, ale aj stáva problémom pre mnohých ľudí. Aj keď nemáte intoleranciu na glutén a obilniny, stále vám pšeničné výrobky môžu škodiť a to vďaka škodlivým herbicídom, ktoré sa používajú pri ich pestovaní.
Lekár William Davis, autor publikácie Život bez pšenice, upozorňuje, že ak naozaj chcete eliminovať negatívne účinky pšenice na zdravie, podľa neho napríklad gastrointestinálne ťažkosti (nafukovanie, kŕče, hnačky), ale aj bolesti kĺbov, astmu alebo až emocionálne výkyvy, dôležité je dôsledne zbaviť svoju domácnosť produktov, ktoré môžu pšenicu obsahovať a nahradiť ich inými produktmi.

Namiesto pšeničnej múky na výrobu chleba väčšinou používam:
Mleté ľanové semienka
Mleté ovsené vločky

Je veľa zdravších alternatív pšeničnej múky ako je špaldová, pohánková, kokosová, celozrná…



RECEPT NA VYNIKAJÚCI A ZDRAVÝ CHLIEB

Potrebujeme:
5 vajíčok
5 PL rozpusteného kokosového oleja
1 ČL jablčného octu
¼ ČL himalájskej soli
200g mletých mandlí
½ ČL prášku do pečiva

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180°C. Kokosový olej si dáme do šálky a vložíme na minútu do rúry, aby sa nám olej roztopil.
V miske si vyšľaháme vajíčka, pridáme rozpustený kokosový olej, jablčný ocot, soľ, prášok do pečiva a mleté mandle.
Všetko spolu vymiešame a cesto vylejeme do malej keramickej formy vystlanej papierom na pečenie.
Chlieb pečieme približne 40 minút, alebo kým sa neupečie. Pred podávaním ho necháme vychladnúť.

Poznámka: Kokosový olej môžeme nahradiť aj maslom.

ČO JE VLÁKNINA A PREČO JU POTREBUJEME

ČO JE VLÁKNINA


Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ako je zelenina, ovocie, obilniny, orechy, semená a strukoviny.

Na rozdiel od jednoduchých sacharidov, ako sú cukry, ktoré sa vstrebávajú do nášho krvného obehu, vláknina jednoducho "len" prechádza cez náš tráviaci trakt. Aj keď naše telo vlákninu nestrávi, stále z nej máme osoh!


Existujú dva druhy vlákniny, ktoré majú rôzne funkcie a zdravotné prínosy.

1.

Nerozpustná vláknina 

nami prechádza nezmenená. Pôsobí napríklad ako prevencia zápchy a rakoviny hrubého čreva tým, že udržuje zdravé prostredie čriev. Zdrojom tejto vlákniny sú hlavne rôzne šupky plodov ako napríklad jablčná šupka, celozrnná múka, pšeničné otruby, orechy, fazuľa, karfiol, zelené fazuľky, kukurica, zemiaky…

2.

Rozpustná vláknina,

čiže prebiotiká sú prospešné pre baktérie v našich črevách, ktoré majú vplyv na našu imunitu, psychiku, ale aj telesnú váhu. Dobré zdroje rozpustnej vlákniny sú ovos, jačmeň, psyllium, quinoa, brokolica, tekvica, fazuľa, jablká, hrušky, citrusové ovocie, bobuľové ovocie, mrkva …




PREČO JE VLÁKNINA DÔLEŽITÁ


S industrializáciou prišlo zníženie obsahu vlákniny v strave a to je jednou z príčin, čo spustilo kaskádu nežiadúcich zdravotných problémov, ktoré dodnes prispievajú k chronickým ochoreniam.


Dostatočným príjmom vlákniny môžeme preventívne znížiť riziko mnohých tráviacich problémov. Je smutné, že podľa štatistík v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka na počet obyvateľov patria Slovensku dlhodobo popredné priečky nielen v Európe, ale aj vo svete.

Preto by bolo dobré urobiť niečo pre to, aby sa to zmenilo.

Vedecké výskumy poukazujú na množstvo blahodárnych účinkov vlákniny pre naše telo. Je jednou z významných zložiek prevencie niektorých zdravotných ťažkostí a dokonca aj ochorení, ako napríklad rakovina hrubého čreva.

Okrem toho, že vláknina je prirodzený pomocník zdravého trávenia a pravidelného vyprázdňovania, taktiež nám dáva pocit sýtosti, posilňuje steny hrubého čreva, pomáha pri kontrole hmotnosti a udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vláknina pomáha kontrolovať krvný tlak, znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov a taktiež môže znížiť i riziko vzniku žlčových kameňov. Vláknina je hlavným zdrojom potravy pre „dobré“ črevné baktérie, ktoré nielenže upravujú našu hmotnosť, náladu ale aj celkové zdravie, keďže vyše 70 % buniek imunitného systému sa nachádza v črevách.


Ste presvedčení, že potrebujete zvýšiť príjem vlákniny, no neviete ako? Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré potraviny ju obsahujú a nemali by chýbať vo vašom jedálničku.


Pri zvyšovaní vlákniny je nevyhnutné začať pomaly a postupne zvyšovať v našom jedálničku. Odporúčané denné množstvo vlákniny pre dospelých je 25 až 35 gramov denne.



POTRAVINY s VYSOKÝM OBSAHOM VLÁKNINY


Ovsené vločky (1 šálka)………………16.8g vlákniny

Jablko so šupkou…………………..… 4g vlákniny

Čučoriedky (1 šálka)…………………. 4g vlákniny

Maliny (1 šálka) ……………………….8.4g vlákniny

Hruška …………………………………... 5g vlákniny

Banán …………………………………......3.1g vlákniny

Sušené slivky (10ks)......................6g vlákniny

Avokádo ……………………………….      13g vlákniny

Batát (sladký zemiak)......................3g vlákniny

Mrkva …………………………………..........2g vlákniny

Brokolica (1 šálka) …………………... 2.5g vlákniny

Ružičkový kel (1 šálka) ……………... 4g vlákniny

Šošovica - uvarená (1 šálka) ……… 15.5g vlákniny

Fazuľa - uvarená (1 šálka) …………. 11g vlákniny

Cícer - uvarený (1 šálka) ………….. 12.5g vlákniny

Quinoa - uvarená (1 šálka) ………… 5.2g vlákniny

Hnedá ryža - uvarená (1 šálka)........ 3.5g vlákniny

Psyllium husk (1 lyžica).................... 2.2g vlákniny

Chia semienka (30g)…………………. 10.6g vlákniny



QUINOA FAŠÍRKY S BROKOLICOU

Ingrediencie na fašírky:
1 uvarená brokolica
uvarená quinoa (1 šálka)
1 vajíčko
3 ČL mleté ľanové semienka (alebo strúhanka)
2-3 ČL mleté ovsené vločky
1 ČL nutričné kvasnice
strúčik cesnaku
soľ, peper, kurkuma, mletá paprika
avokádový, olivový alebo kokosový olej na vyprážanie

Postup: Uvarenú brokolicu popučíme vidličkou vo väčšej mise. Primiešame uvarenú quinou, rozbijeme vajíčko a dobre pomiešame so zvyšnými surovinami. Podľa potreby ešte dodáme ovsené vločky. Zo zmesi vypracujeme fašírky a vyprážame na oleji alebo pečieme v rúre pri 180°C.
Podávame so zeleninou…(červená kapusta, šalát, mrkva.. a bielym jogurtom (kokosovým alebo kozím).
Dobrú chuť
10 TIPOV AKO SI PRIRODZENE ZVÝŠIŤ ENERGIU



V dnešnom uponáhľanom svete sú mnohí z nás nervózni a neustále sa snažia umelo zvýšiť level svojej energie. Káva, energetické nápoje a iné stimulanty, je síce niečo, čo nás na chvíľu povzbudí, ale nie je to to, čo by naše telo potrebovalo.

Je niekoľkých relatívne jednoduchých krokov, ktoré nám pomôžu .

Predtým, ako spomeniem kroky na zvýšenie energie, je dôležité si uvedomiť, že je prirodzené, ak úroveň energie počas dňa stúpa a klesá. Problém nastáva, keď sú tieto poklesy časté, závažné a dlhotrvajúce.
Existuje mnoho spôsobov, ako zabrániť dramatickému poklesu energie počas dňa.

1.Jesť zdravé a výživné raňajky. Ak ste typ, ktorý ráno neraňajkuje, skúste si dať aspoň vodu s citrónom alebo čerstvú šťavu z pomaranča.
Ideálne raňajky by mali pozostávať zo zdravých sacharidov a proteínov, nemali by sme však zabúdať ani na vlákninu.
2. Nezabudnúť piť pravidelne. Nedostatočné množstvo tekutín počas dňa môže určite prispieť k únave. Štúdie ukazujú, že strata tekutín len o 1-3% zhoršuje sústredenie, mentálnu bystrosť, energiu a náladu.
3. Jesť primerané porcie a neprejedať sa. Hlavný faktor, ktorý prispieva k poobedňajšej únave je obed bohatý na jednoduché a nezdravé sacharidy. Po takomto obede bude tráviaci systém pracovať dlhšie, čo vedie k únave, letargii a dokonca aj ospalosti.
Dobrý tip, ako zabrániť náhlym výkyvom cukru v krvi, je pridať si k jedlu trošku zdravého tuku (olivový olej, avokádo, losos, orechy…)
4. Pohyb na čerstvom vzduchu dokáže osviežiť, rozprúdiť krv, ako aj dodať energiu a bdelosť.
5. Vyhnúť sa káve (alebo akémukoľvek kofeínu) popoludní alebo podvečer. Takýto stimulant síce zvýši energiu, ale môže narušiť spánok, čo bude mať za následok únavu na ďalší deň. Káva sama o sebe nezvyšuje produkciu stresového hormónu kortizolu, ale sťažuje jeho odbúravanie.
6. Znížiť konzumáciu alkoholu pomôže k zbytočným výkyvom energie. Alkohol spočiatku zvyšuje hladinu cukru v krvi, potom, ako sa inzulín uvoľňuje do krvného obehu, hladina cukru v krvi rapídne klesá, takže sa môžete cítiť slabí, bez energie niekedy až v depresii.
7. Doplniť chýbajúce minerály ako je draslík, horčík, sodík, vápnik a fosfor.
8. Obmedziť zbytočné vystavovanie sa počítaču, notebooku, telefónu alebo tabletu. Aj keď v dnešnej dobe je to ťažké kvôli pracovným alebo školským povinnostiam, dajte svojmu telu pauzu od elektromagnetického žiarenia.
9. Pravidelne vetrať v uzavretých priestoroch. Podľa európskej štúdie Healthy Homes Barometer za rok 2015 totiž patrí čerstvý vzduch k jednému z 3 najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich našu energiu.
10. Hudba má skvelý vplyv nielen na náladu ale aj našu energiu. Ak potrebujete stimuláciu a motiváciu, pustite si hudbu, ktorá vám k tomu pomôže.

RAW GOJI GUĽKY

GOJI GULIČKY
INGREDIENCIE:
1 šálka (200 g) datlí bez kôstok
2/3 šálky (70 g) surových kešu orieškov
1/2 šálky goji berries
1/4 šálky kakaa
1 ČL vanilkového extraktu
2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
štipka soli
1ČL teplej vody
konopné semienka
POSTUP:
Všetky ingrediencie (okrem konopných semienok) vložíme do kuchynského robota a vymiešame na husté, lepkavé cesto, ktoré ľahko stlačíte medzi prstami. Ak sa nelepí, pridáme 1-2 ČL teplej vody a znova spracujeme. Pridáme konopné semienka a z cesta vyformujeme guličky. Dáme ich do papierových košíčkov. V chladničke ich môžeme skladovať 2 týždne a v mrazničke do 2 mesiacov.


Goji berries sú plody Kustovnice čínskej, ktoré sú
veľmi bohaté na výživné látky, vlákninu, aminokyseliny, vitamíny C, B1, B2, B6, E
minerály ako selén, zinok, meď, germánium…

Goji berries sú plody s vysokým antioxidačným potenciálom, ktoré zabraňujú voľným radikálom poškodzovať DNA.
Ďalšie účinky goji berries:
Chránia oči
Poskytujú podporu imunitnému systému
Chránia pred rakovinou
Zlepšujú stav pokožky
Znižujú cholesterol v krvi
Znižujú tiež úzkosť a pomáhajú proti depresii




VITAMÍN D


Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D môže súvisieť s rakovinou, cukrovkou, osteoporózou, reumatoidnou artritídou, zápalovým ochorením čriev, sklerózou multiplex a autizmom?

Väčšina z nás už vie, že dostatočný príjem vitamínu D je pre nás potrebný – najmä v zime, keď je slnečné žiarenie (jeho hlavný zdroj) menej dostupné. Mnohí z nás však nemajú dostatok vitamínu D po celý rok.
Vitamín D v skutočnosti nie je „pravý“ vitamín. Je to hormón syntetizovaný v koži vystavením slnečného žiarenia a je aktivovaný v pečeni a obličkách. Účinné vstrebávanie vitamínu D z potravy je závislé od príjmu tukov, pretože vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch.

Vitamín D existuje v dvoch biologicky ekvivalentných formách.
Vitamín D2 (ergokalciferol) sa získava z rastlinných zdrojov potravy alebo perorálnych doplnkov;
D2 nájdete prirodzene v kvasniciach, kakae, avokáde, kokose, hubách rastúcich na slnku a v obohatených potravinách. Ja osobne obľubujem hubu Chaga (v práškovej forme), ktorá má množstvo benefitov pre zdravie človeka.
Vitamín D3 (cholekalciferol) sa získava buď vystavením kože ultrafialovému žiareniu B (UVB), alebo požitím mastných rýb (treska, olej z treščej pečene, sardinky, makrela, tuniak a losos - najlepšie z voľného odchytu), obohatených potravín alebo perorálnych doplnkov.
Ďalšie zdroje vitamínu D sú:
dary mora - krevety, ustrice, homáre…
hovädzia pečeň,
vaječné žĺtky od sliepok chovaných vo voľnom výbehu,
mlieko a mliečne výrobky.
rastlinné mlieka a nápoje obohatené o minerály a vitamíny, cereálie alebo ovocné šťavy.

Stále viac a viac výskumov potvrdzuje, aké dôležité je pre celkové zdravie dostatok slnečného žiarenia. Vitamín D prospieva telu mnohými spôsobmi.

ÚČINKY vitamínu D:
Hrá hlavnú úlohu pri zlepšovaní zdravia kostí a zubov, pretože je nevyhnutný pre vstrebávanie minerálov, najmä vápnika v tele.
Zlepšuje imunitný systém.
Reguluje spánok.
Hrá úlohu pri regulácii hladín inzulínu, a preto pomáha pri liečbe cukrovky 2.
Pomáha pri zlepšovaní funkcie pľúc a kardiovaskulárneho zdravia.
Hrá dôležitú úlohu pri normálnej funkcii svalov.
Pomáha regulovať krvný tlak.
Pomáha organizmu v prípade autoimunitných ochorení.
Pôsobí v prevencii nádorových ochorení. Potláča tvorbu niektorých typov nádorových buniek tým, že zastavuje ich delenie.
Pre mnohých ľudí môže byť užívanie doplnku najlepším spôsobom, ako získať vitamín D, ktorý potrebujú. Ak vám váš lekár povie, že máte nízke hladiny vitamínu D, porozprávajte sa s ním o správnej dávke pre vás.
Množstvo 25-hydroxyvitamínu D v krvi je najlepším ukazovateľom hladiny vitamínu v tele.
30-100 ng/ml (nanogramov na mililiter) je odporúčané množstvo pre zdravé ľudské telo. V prípade, že toto číslo klesne pod 20 ng/ml, je vhodné poradiť sa s lekárom.

Zdá sa, že vedci z Belgicka sú prví, ktorí dokázali, že vitamín D znižuje aj C-reaktívny proteín (CRP), čo je miera zápalu v tele.

Výskumné štúdie preukázali priamu súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a srdcovými chorobami. Autori článku z roku 2006 v časopise American Journal of Public Health uvádzajú, po preskúmaní viac ako 60 štúdií o vitamíne D a rakovine, že výskyt rakoviny a úmrtia by sa mohli znížiť zlepšením hladín vitamínu D v tele. Výskyt rakoviny prsníka by sa mohol znížiť o 50 % a rakoviny hrubého čreva o 80 %!

Vo vyšších dávkach užívania vitamínu D je vhodné brať zároveň aj vitamín K2, pretože doplnenie vitamínu K s D pomáha telu správne využívať vápnik na stavbu kostí namiesto toho, aby sa nebezpečne ukladal do tepien a mäkkých tkanív.
Vitamín K má v skutočnosti ochranný účinok na tepny, zabraňuje ich hromadeniu a tým chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vitamín K zohráva dôležitú úlohu aj v zrážaní krvi.

Potraviny najbohatšie na vitamín K1 sú zelená listová zelenina, krížová zelenina, ako je karfiol, kapusta a ružičkový kel, a K2 možno nájsť vo fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta, a v niektorých živočíšnych zdrojoch, ako je pečeň, vaječné žĺtky, mliečne výrobky a mäso. Naše črevné baktérie tiež produkujú vitamín K2, keď máme zdravý mikrobióm a aj tu sa časť K1 z potravy premieňa na K2.

Pri dlhšom vystavovaní sa slnečným lúčom netreba zabudnúť ani na kvalitné a prírodné opaľovacie krémy bez zbytočných toxických látok.
Hlavnou chemikáliou používanou v opaľovacích krémoch na odfiltrovanie UVB je oktylmetoxycinnamát (známy aj ako „OMC“), o ktorom sa ukázalo, že je obzvlášť toxický, keď je vystavený slnečnému žiareniu.
Najpopulárnejšie značky opaľovacích krémov obsahujú aj iné toxické chemikálie (ako je dioxybenzón, oxybenzón a oxid titaničitý), ktoré sa vstrebávajú cez pokožku, kde sa dostávajú do krvného obehu, vytvárajú voľné radikály a spôsobujú zmätok v imunitnom systéme.

PRÍZNAKY NEDOSTATKU vitamínu D:
Znížená imunita
Bolesť v kostiach
Únava a slabosť
Výkyvy nálad
Úzkosť a depresia
Palpitácia
Strata vlasov
Fibromyalgia
Obezita

Nedostatok vitamínu D je u pacientov s rakovinou veľmi častý, preto by sa onkologický pacienti mali snažiť o dostatočný prísun vitamínu D do svojho tela.

Ak sa rozhodnete pre výživový doplnok vitamínu D, nazabudnite na tri hlavné pravidlá:
1. Dopĺňať a nie nahrádzať.
2. Všetko s mierou.
3. Počúvať svoje telo.

Aj tie najzdravšie potraviny alebo výživové doplnky nám môžu uškodiť, ak ich budeme dlhodobo konzumovať v extrémne veľkej miere.

Zdroj: thetruthaboutcancer.com
drhyman.com
drwilliamli.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899831/



DETOXIKAČNÝ ŠALÁT

Detoxikačný šalát, ktorý má množstvo pozitívnych zdravotných účinkov.
Je vhodný ako hlavné jedlo alebo príloha.
Ingrediencie:
strúhaná červená kapusta, mrkva, jablko, kaleráb, cuketa,
uvarený cícer; citrónová šťava, himalájska soľ, čierne korenie, olivový olej.

AKO SI ZLEPŠIŤ NÁLADU

Život vás môže zaviesť na neuveriteľné cesty, ak si veríte, že sa pohnete vpred, nech sa deje čokoľvek ❤️

Všetci máme z času na čas zlý deň. Negatívne pocity a emócie nás môžu ovládnuť, ale netreba zabúdať, že zlé dni nebudú trvať večne.
Sú štyri hlavné príčiny zlej nálady:
1. Únava- kvôli nedostatočnému alebo nekvalitnému spánku.
2. Nedostatok kvalitnej stravy - (potrebných živín pre normálne fungovanie organizmu).
3. Nahromadenie toxínov v tele spôsobeným nedostatočným odstraňovaním toxínov, nezdravým stravovaním, alkoholom alebo iných toxických látok...
4. Stres a reakcia na niečo alebo niekoho, čo sa nám zdá negatívne a stále nás to ťaží v našom podvedomí - (niekto z nášho okolia, nejaké udalosti, negatívne myšlienky, emócie voči sebe alebo ostatným, zbytočné premýšľanie…)

Bez toho, aby ste sa súdili a obviňovali, skúste sa pričiniť o to, aby ste sa cítili lepšie a začnite:

  • AKCEPTOVAŤ SAMÉHO SEBA, V AKEJKOĽVEK FÁZE SA NACHÁDZATE
  • POČÚVAŤ SVOJE TELO A PRESTAŤ IGNOROVAŤ SAMÉHO SEBA.
  • STARAŤ O SVOJE TELO, ABY STE PREDIŠLI HORŠÍM FYZICKÝM ALEBO PSYCHICKÝM ŤAŽKOSTIAM.


Tu sú nejaké nápady, vďaka ktorým si môžete vylepšiť deň:
  • ZMEŇTE PROSTREDIE A VYJDITE NA ČERSTVÝ VZDUCH DO PRÍRODY, IDEÁLNE NA SLNKO
  • ZHLBOKA DÝCHAJTE
  • DOPRAJTE SI OVOCIE, ZELENINU ALEBO ORECHY
  • NAPÍŠTE NA PAPIER SVOJE POCITY A EMÓCIE, KTORÉ PREŽÍVATE
  • ZDVIHNITE RUKY NAD HLAVU A UROBTE GESTO VÍŤAZOV
  • POZRITE SA DO ZRKADLA A DAJTE SI “HIGH FIVE”, POCHVÁĽTE SA ZA NIEČO, ČO STE V MINULOSTI DOKÁZALI
  • POZRITE SI ZÁBAVNÉ VIDEÁ ALEBO KOMÉDIU
  • ROBTE NIEČO KREATÍVNE
  • ZBAVTE SA NEPORIADKU
  • AJ DOMA SA MOŽETE HÝBAŤ -CVIČTE YÓGU ALEBO SI ZATANCUJTE
  • ZAMERAJTE SA NA PRÍTOMNÚ CHVÍĽU A BUĎTE VĎAČNÝ ZA VŠETKO, ČO MÁTE
  • SKONTAKTUJTE SA S ĽUĎMI, S KTORÝMI SA CÍTITE DOBRE
  • VENUJTE ČAS ĎEŤOM ALEBO ZVIERATÁM, AK MÁTE
  • PREČÍTAJTE SI NIEČO MOTIVAČNÉ ALEBO ZÁBAVNÉ
  • DOPRAJTE SI ČAS NA SVOJE HOBBY…
  • POUŽITE ESENCIÁLNE OLEJE (pomarančový, levanduľový, pepermintový, škoricový, citrónový, kadidlový…)
  • SKÚSTE MEDITOVAŤ
  • ZAPÁĽTE SI SVIEČKU ALEBO VONNÚ TYČINKU
  • UROBTE NIEČO ZMYSLUPLNÉ
  • POČÚVAJTE VAŠU OBĽÚBENÚ HUDBU
  • NAUČTE SA NIEČO NOVÉ
  • ZADOVÁŽTE SI NOVÚ RASTLINU AKEBO KVET
  • SNAŽTE SA POZDVIHNÚŤ NÁLADU NIEKOMU INÉMU, ako napr.
Otvorte niekomu dvere.
Pošlite milú správu alebo e-mail priateľom.
Kúpte kávu niekomu známemu.
Povedzte niekomu, ako veľa pre vás znamená.
Porozprávajte sa s cudzími ľuďmi.
Napíšte ďakovný list.
Dajte priateľovi alebo neznámemu kompliment.
Usmejte sa na niekoho!

Ak máte o sebe pochybnosti, berte to ako signál a možnosť získať nové skúsenosti, nové informácie, naučiť sa nové zručnosti alebo schopnosti, zlepšiť sa vo veciach, ktoré ste už dávno chceli.


POTRAVINY NA ZLEPŠENIE NÁLADY…
Tekvicové alebo Chia semienka
Mandle
Tmavá čokoláda
Bobuľové ovocie
Listová zelenina
Probiotiká - kyslá kapusta, jogurt, kefír...
Avokádo
Banány
Pomaranč
Kurkuma
Losos
Batáty