Ako znížiť chronicky zvýšený KORTIZOL!
Pri každodennom strese musia naše nadobličky neustále produkovať stresový hormón kortizol.
Aj keď je kortizol dôležitý a má svoje funkcie, jeho chronicky zvýšená hladina môže urobiť skazu a negatívne ovplyvniť mnoho systémov a orgánov v našom tele, vrátane mozgu, trávenia, štítnej žľazy, nadobličiek…
Musím ale poznamenať, že znižovanie úrovne chronického stresu je mnohovrstvový proces.
Avšak zmenou návykov, postojov, pohľadu a použitie tých správnych jedál, prírodných doplnkov a relaxačných terapií sa kortizol zníži na optimálnu hladinu.
ZNÍŽENIE KORTIZOLU JEDLOM
Potraviny a nápoje, ktoré vyživujú a chránia mozog a znižujú hladinu kortizolu:
- Omega 3 mastné kyseliny ( ryby, semienka, vlašské orechy, morské riasy…)
- Zelená zelenina
- Citrusy
- Zelený, Čierny, Harmančekový čaj
- Tmavá čokoláda
- Cesnak
- Olivový olej
- Kurkuma
- Bobule (čučoriedky, maliny, černice, jahody, moruše…)
- Vajíčka
- Vitamin D
Takisto je prospešné jesť veľa potravín s prebiotickou vlákninou, ktoré podporujú rast prospešných črevných baktérií, o ktorých je už známe, že sú neoddeliteľne spojené aj so zdravím mozgu.

ZNÍŽENIE KORTIZOLU VÝŽIVOVÝMI DOPLNKAMI
Ashwagandha je skvelý prírodný doplnok na zníženie hladiny kortizolu. Pomáha eliminovať negativné dôsledky dlhodobého stresu.
Horčík (magnézium) je ďalšia prirodzená forma na zvládanie stresu. Prispieva k zníženiu únavy, podieľa sa na metabolických procesoch a udržuje rovnováhu elektrolytov.
ZNÍŽENIE KORTIZOLU ĎALŠÍMI účinnými metódami sú:
- Reflexná terapia
- Dychové cvičenia
- Meditácia
- Chôdza
- Jóga alebo tai chi
- Vizualizácia
V prípade chronického stresu by sme sa mali VYHÝBAŤ potravinám, ktoré podporujú ešte väčšie vylučovanie kortizolu, ako napr. kofeín, sladkosti, umelé sladidlá, alkohol, biela múka, vyprážané jedlá…