ARAŠIDOVÉ MASLO


HISTÓRIA ARAŠIDOVÉHO MASLA V SKRATKE

História o arašidovom masle je spájaná so ženou menom Rose Davis, ktorá žila v New Yorku. Na začiatku 40. rokov 19.storočia Rose Davis začala vyrábať arašidové maslo, pretože jej syn videl ženy na Kube, ako melú arašidy a natierajú si ich na chlieb.


V Južnej Amerike sa arašidy primárne zbierali ako potrava a v tejto oblasti sa pôvodne mleli asi pred 3000 rokmi. Arašidové maslo, ktoré vyrábali starí Inkovia a Aztéci, sa rozhodne líši od toho, čo sa predáva v dnešných obchodoch.

Orechy sú pre väčšinu ľudí mimoriadne prospešné a podobne je to aj s orechovými maslami.
Orechové maslá sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné a zdravé alternatívy sladkostí. Ja osobne obľubujem kešu maslo, mandľové alebo arašidové.

Arašidové maslo je jedným z najpopulárnejších jedál na svete. Nie všetci si však môžu arašidy vychutnať. Alergia na arašidy v súčasnosti postihuje približne 2 % celkovej populácie západných krajín.
Ak však nepatríte do tejto malej skupiny ľudí, účinky arašidov si môžete okúsiť vďaka mnohým zdraviu prospešných živín, vrátane vitamínu E, horčíka, železa, selénu a vitamínu B6. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia orechy alebo orechové maslá, vrátane arašidového masla, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.


AKO SI VYBRAŤ TO SPRÁVNE ARAŠIDOVÉ MASLO?

Arašidové maslo je zdravé, pokiaľ tam nie sú pridané hydrogenované tuky (napr. palmový olej), spracované cukry alebo zbytočné emulgátory.
Ja osobne používam 100% arašidové maslo, kde nie je pridaná žiadna iná ingrediencia.
Hľadajte arašidové maslo, ktoré má len jednu zložku... ARAŠIDY. Trochu soli môže byť v poriadku.


VÝSKUMY

Niekoľko štúdií dokázalo používanie orechov a arašidového masla ako súčasť zdravej stravy, ktorá môže pomôcť znížiť riziko určitých typov rakoviny a úmrtnosť.
V skutočnosti sa ukázalo, že arašidy obsahujú veľa živín s preventívnymi vlastnosťami proti rakovine, vrátane nenasýtených tukov, určitých vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok.
Prírodný antioxidant - Resveratrol, ktorý sa nachádza v surových aj pražených arašidoch, ako aj v arašidovom masle, má dôkazy o ochrane pred rakovinou, ako aj prísľub pri liečbe Alzheimerovej choroby a cukrovky.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345046/



6 ZDRAVOTNÝCH ÚČINKOV arašidového masla

1. Môže znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení
Jednou z najväčších zdravotných účinkov arašidového masla a väčšiny orechov je zdravý obsah mono- a polynenasýtených tukov. Arašidy obsahujú tieto zdravé tuky, ako aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú ochranné účinky na zdravie srdca, ako napríklad prevenciu nepravidelného srdcového rytmu a vysokého krvného tlaku. Hoci sa tuku niektorí v minulosti obávali, ukázalo sa, že konzumácia správnych tukov je potrebná pre desiatky telesných procesov a má výhody pre kardiovaskulárne zdravie a dobrý cholesterol.

2. Podporuje zdravie mozgu
Arašidy sú jednou z potravín s najvyšším obsahom niacínu a štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia niacínu môže pomôcť predchádzať problémom s pamäťou a Alzheimerovej chorobe.

3. Pomáha pri chudnutí
Arašidy nám dávajú pocit sýtosti oveľa skôr ako iné potraviny.
Podľa výskumu majú konzumenti orechov tendenciu mať zdravší index telesnej hmotnosti (BMI) ako tí, ktorí sa orechom vyhýbajú.

4. Udržuje zdravé kosti a svaly
Arašidové maslo je dobrým zdrojom železa, horčíka a vápnika, čo pomáha podporovať silnejšie a zdravšie kosti. Zdravý proteín v arašidovom masle tiež buduje svaly a zabraňuje svalovým kŕčom.

5.Môže pomôcť pri rovnováhe cukru v krvi
Arašidové maslo má prirodzene nízky obsah sacharidov a dostatok vlákniny, takže môže pomôcť predchádzať prudkým nárastom hladiny cukru v krvi. Je perfektnou potravinou aj pre ľudí s cukrovkou typu 2.
Samozrejme, nebolo by dobré zjesť celý obsah arašidového masla naraz. Denne stačí konzumovať dve polievkové lyžice.

6. Zlepšuje kvalitu pokožky
Arašidy obsahujú biotín, (vitamín B) potrebný pre zdravé vlasy. Obsahuje tiež vitamín E, ktorý vyživuje pokožku a chráni ju pred škodlivými UV lúčmi.



RECEPT NA ARAŠIDOVÉ RAW GUĽKY

Potrebujeme:
1 šálku ovsených vločiek
1/3 šálky strúhaného kokosu
1/2 šálky pomletých ľanových semienok
1/3 šálky hrozienok alebo goji berries
1/2 šálky arašidového masla
2 PL chia semienok
2 PL medu
štipku škorice
1 ČL vanikového extraktu alebo vanilky
2 PL roztopeného kokosového oleja
Vodu podľa potreby

Postup:
Všetky suroviny dáme do väčšej misy, pomiešame a pridáme trošku vody podľa potreby. Z cesta vytvarujeme guľky. Skladujeme v chladničke.