CHLIEB NÁŠ KAŽDODENNÝ

Chlieb patrí na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách sveta k najzákladnejším potravinám. Mnohí ľudia ho konzumujú na dennej báze. Ani u mňa to nie je inak.
Avšak, pri štúdiu výživového poradenstva a hľadaní pravdy o uzdravení sa z chronickej choroby, akou je rakovina mozgu, som musela nahradiť niektoré potraviny zdravšími.
Hľadaním a vytváraním si nových a lepších alternatív chleba si nielenže chlebom neškodím na zdraví, ale naopak. Dopĺňam ním minerály a ďalšie dôležité látky, ktoré telo potrebuje.


Bohužiaľ, v dnešnej dobe “klasický” chlieb z pšeničnej múky už nie je tým, čím býval pred niekoľkými desiatkami rokov. Industrializáciou sa múka nielen znehodnocuje, ale aj stáva problémom pre mnohých ľudí. Aj keď nemáte intoleranciu na glutén a obilniny, stále vám pšeničné výrobky môžu škodiť a to vďaka škodlivým herbicídom, ktoré sa používajú pri ich pestovaní.
Lekár William Davis, autor publikácie Život bez pšenice, upozorňuje, že ak naozaj chcete eliminovať negatívne účinky pšenice na zdravie, podľa neho napríklad gastrointestinálne ťažkosti (nafukovanie, kŕče, hnačky), ale aj bolesti kĺbov, astmu alebo až emocionálne výkyvy, dôležité je dôsledne zbaviť svoju domácnosť produktov, ktoré môžu pšenicu obsahovať a nahradiť ich inými produktmi.

Namiesto pšeničnej múky na výrobu chleba väčšinou používam:
Mleté ľanové semienka
Mleté ovsené vločky

Je veľa zdravších alternatív pšeničnej múky ako je špaldová, pohánková, kokosová, celozrná…



RECEPT NA VYNIKAJÚCI A ZDRAVÝ CHLIEB

Potrebujeme:
5 vajíčok
5 PL rozpusteného kokosového oleja
1 ČL jablčného octu
¼ ČL himalájskej soli
200g mletých mandlí
½ ČL prášku do pečiva

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180°C. Kokosový olej si dáme do šálky a vložíme na minútu do rúry, aby sa nám olej roztopil.
V miske si vyšľaháme vajíčka, pridáme rozpustený kokosový olej, jablčný ocot, soľ, prášok do pečiva a mleté mandle.
Všetko spolu vymiešame a cesto vylejeme do malej keramickej formy vystlanej papierom na pečenie.
Chlieb pečieme približne 40 minút, alebo kým sa neupečie. Pred podávaním ho necháme vychladnúť.

Poznámka: Kokosový olej môžeme nahradiť aj maslom.