PIZZA PRE ZDRAVIE
PIZZA je jedlo, ktoré pozná a obľubuje asi väčšina z nás.
Aj pizza môže byť chutná a zároveň prospešná pre naše zdravie.
Na základ pizze potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol
1 vajíčko
2 ČL mletých ľanových semienok
3 ČL mletých ovsených vločiek
(namiesto ľanových semienok a ovsených vločiek môžete použiť nastrúhaný parmezán syr)
trošku himalájskej soli, sušený cesnak, čierne mleté korenie, provensálske bylinky, kari korenie
Postup: Karfiol si rozdelíme a uvaríme v osolenej vriacej vode, približne 5 minút. Vylejeme vodu a necháme na chvíľku vychladnúť. Potom si kúsky karfiolu rozmixujeme v kuchynskom robote (so sekáčikom) iba na niekoľko sekúnd na ryžu alebo nastrúhame na strúhadle. Vytlačíme z neho prebytočnú vodu a dáme do misky, kde pridáme vajíčko, ľanové semienka, ovsené vločky alebo parmezán a koreniny. Hmotu vysypeme na papier na pečieme, vytvarujeme z nej okrúhy základ pizze a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 190°C. Pečieme približne 15 minút.
Po upečení, základ pizze natrieme paradajkovou omáčkou, a poukladáme suroviny podľa chute.
Ja som použila moje obľúbené:
Šalátové lístky (poľníček alebo valeriánka)
Huby - šampiňóny
Červenú fazuľu
Kukuricu
Olivy
Niektoré zdravotné účinky surovín použitých v recepte:
KARFIOL - bohatý na antioxidanty, má protirakovinové a protizápalové účinky, podporuje trávenie…
PARADAJKOVÁ OMÁČKA - lykopén v paradajkách bojuje proti voľným radikálom v tele, má protirakovinové účinky, podporuje zdravie srdca, kostí a tráviaceho traktu.
POĽNÍČEK- obsahuje chlorofyl, ktorý vie naše telo detoxikovať, pretože na seba viaže jedy, zlepšuje prekrvenie organizmu, hojenie rán a v neposlednom rade je obrovským zdrojom horčíka…
HUBY - môžu pomôcť ľuďom s anémiou, majú antibakteriálne a protinádorové účinky…
ČERVENÁ FAZUĽA - bohatá na bielkoviny, vlákninu, znižuje cholesterol a cukor v krvi…
KUKURICA - je prospešná pre srdce, kosti a zrak…
OLIVY - obsahujú zdravé tuky, podporujú zdravie pokožky, srdca a pečene…
Kvôli chuti syru som nakoniec pizzu posypala nutričnými kvasnicami, ktoré sú dobrým zdrojom bielkovín, železa a vitamínu B12.