VITAMÍN D


Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D môže súvisieť s rakovinou, cukrovkou, osteoporózou, reumatoidnou artritídou, zápalovým ochorením čriev, sklerózou multiplex a autizmom?

Väčšina z nás už vie, že dostatočný príjem vitamínu D je pre nás potrebný – najmä v zime, keď je slnečné žiarenie (jeho hlavný zdroj) menej dostupné. Mnohí z nás však nemajú dostatok vitamínu D po celý rok.
Vitamín D v skutočnosti nie je „pravý“ vitamín. Je to hormón syntetizovaný v koži vystavením slnečného žiarenia a je aktivovaný v pečeni a obličkách. Účinné vstrebávanie vitamínu D z potravy je závislé od príjmu tukov, pretože vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch.

Vitamín D existuje v dvoch biologicky ekvivalentných formách.
Vitamín D2 (ergokalciferol) sa získava z rastlinných zdrojov potravy alebo perorálnych doplnkov;
D2 nájdete prirodzene v kvasniciach, kakae, avokáde, kokose, hubách rastúcich na slnku a v obohatených potravinách. Ja osobne obľubujem hubu Chaga (v práškovej forme), ktorá má množstvo benefitov pre zdravie človeka.
Vitamín D3 (cholekalciferol) sa získava buď vystavením kože ultrafialovému žiareniu B (UVB), alebo požitím mastných rýb (treska, olej z treščej pečene, sardinky, makrela, tuniak a losos - najlepšie z voľného odchytu), obohatených potravín alebo perorálnych doplnkov.
Ďalšie zdroje vitamínu D sú:
dary mora - krevety, ustrice, homáre…
hovädzia pečeň,
vaječné žĺtky od sliepok chovaných vo voľnom výbehu,
mlieko a mliečne výrobky.
rastlinné mlieka a nápoje obohatené o minerály a vitamíny, cereálie alebo ovocné šťavy.

Stále viac a viac výskumov potvrdzuje, aké dôležité je pre celkové zdravie dostatok slnečného žiarenia. Vitamín D prospieva telu mnohými spôsobmi.

ÚČINKY vitamínu D:
Hrá hlavnú úlohu pri zlepšovaní zdravia kostí a zubov, pretože je nevyhnutný pre vstrebávanie minerálov, najmä vápnika v tele.
Zlepšuje imunitný systém.
Reguluje spánok.
Hrá úlohu pri regulácii hladín inzulínu, a preto pomáha pri liečbe cukrovky 2.
Pomáha pri zlepšovaní funkcie pľúc a kardiovaskulárneho zdravia.
Hrá dôležitú úlohu pri normálnej funkcii svalov.
Pomáha regulovať krvný tlak.
Pomáha organizmu v prípade autoimunitných ochorení.
Pôsobí v prevencii nádorových ochorení. Potláča tvorbu niektorých typov nádorových buniek tým, že zastavuje ich delenie.
Pre mnohých ľudí môže byť užívanie doplnku najlepším spôsobom, ako získať vitamín D, ktorý potrebujú. Ak vám váš lekár povie, že máte nízke hladiny vitamínu D, porozprávajte sa s ním o správnej dávke pre vás.
Množstvo 25-hydroxyvitamínu D v krvi je najlepším ukazovateľom hladiny vitamínu v tele.
30-100 ng/ml (nanogramov na mililiter) je odporúčané množstvo pre zdravé ľudské telo. V prípade, že toto číslo klesne pod 20 ng/ml, je vhodné poradiť sa s lekárom.

Zdá sa, že vedci z Belgicka sú prví, ktorí dokázali, že vitamín D znižuje aj C-reaktívny proteín (CRP), čo je miera zápalu v tele.

Výskumné štúdie preukázali priamu súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a srdcovými chorobami. Autori článku z roku 2006 v časopise American Journal of Public Health uvádzajú, po preskúmaní viac ako 60 štúdií o vitamíne D a rakovine, že výskyt rakoviny a úmrtia by sa mohli znížiť zlepšením hladín vitamínu D v tele. Výskyt rakoviny prsníka by sa mohol znížiť o 50 % a rakoviny hrubého čreva o 80 %!

Vo vyšších dávkach užívania vitamínu D je vhodné brať zároveň aj vitamín K2, pretože doplnenie vitamínu K s D pomáha telu správne využívať vápnik na stavbu kostí namiesto toho, aby sa nebezpečne ukladal do tepien a mäkkých tkanív.
Vitamín K má v skutočnosti ochranný účinok na tepny, zabraňuje ich hromadeniu a tým chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vitamín K zohráva dôležitú úlohu aj v zrážaní krvi.

Potraviny najbohatšie na vitamín K1 sú zelená listová zelenina, krížová zelenina, ako je karfiol, kapusta a ružičkový kel, a K2 možno nájsť vo fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta, a v niektorých živočíšnych zdrojoch, ako je pečeň, vaječné žĺtky, mliečne výrobky a mäso. Naše črevné baktérie tiež produkujú vitamín K2, keď máme zdravý mikrobióm a aj tu sa časť K1 z potravy premieňa na K2.

Pri dlhšom vystavovaní sa slnečným lúčom netreba zabudnúť ani na kvalitné a prírodné opaľovacie krémy bez zbytočných toxických látok.
Hlavnou chemikáliou používanou v opaľovacích krémoch na odfiltrovanie UVB je oktylmetoxycinnamát (známy aj ako „OMC“), o ktorom sa ukázalo, že je obzvlášť toxický, keď je vystavený slnečnému žiareniu.
Najpopulárnejšie značky opaľovacích krémov obsahujú aj iné toxické chemikálie (ako je dioxybenzón, oxybenzón a oxid titaničitý), ktoré sa vstrebávajú cez pokožku, kde sa dostávajú do krvného obehu, vytvárajú voľné radikály a spôsobujú zmätok v imunitnom systéme.

PRÍZNAKY NEDOSTATKU vitamínu D:
Znížená imunita
Bolesť v kostiach
Únava a slabosť
Výkyvy nálad
Úzkosť a depresia
Palpitácia
Strata vlasov
Fibromyalgia
Obezita

Nedostatok vitamínu D je u pacientov s rakovinou veľmi častý, preto by sa onkologický pacienti mali snažiť o dostatočný prísun vitamínu D do svojho tela.

Ak sa rozhodnete pre výživový doplnok vitamínu D, nazabudnite na tri hlavné pravidlá:
1. Dopĺňať a nie nahrádzať.
2. Všetko s mierou.
3. Počúvať svoje telo.

Aj tie najzdravšie potraviny alebo výživové doplnky nám môžu uškodiť, ak ich budeme dlhodobo konzumovať v extrémne veľkej miere.

Zdroj: thetruthaboutcancer.com
drhyman.com
drwilliamli.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899831/